Tanjug/AP
Peter Sijarto

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je da ta zemlja gleda i na Srbiju i na Crnu Goru kao na prijatelje i da su za Mađarsku “loše vesti” kada se Beograd i Podgorica raspravljaju.

– Ali, kako u toj raspravi ne učestvujemo, a pošto su nam obe zemlje prijatelji, jedino što možemo jeste da držimo palčeve za uspešno mirno rešenje između vas. Ukoliko u tome možemo da pomognemo, spremni smo da priskočimo. Budući da takvog zahteva još nije bilo, radije se ne bih mešao – rekao je Sijarto u intervjuu za podgoričke Vijesti, odgovarajući na pitanje kako Budimpešta gleda na optužbe Podgorice na račun Beograda o mešanju u unutrašnje stvari Crne Gore i destabilizaciju Zapadnog Balkana.

Mađarski ministar bio je u ponedeljak u radnoj poseti Crnoj Gori, povodom uručivanja donacije od 200.000 doza vakcine protiv koronavirusa proizvođača Sinofarm.

Sijarto je rekao da je Crna Gora učinila sve što je do nje da postane članica Evropske unije, a i da je Mađarska zainteresovana za ulaganja u Luku Bar i železnicu.

On je izjavio da je to što je Crna Gora privremeno zatvorila samo tri pregovaračka poglavlja (od ukupno 33) loš rezultat, ali da krivica nije samo na njoj, jer je to, prema njegovim rečima, loš rezultat i iz perspektive EU.

– Zavisi samo od Evropske komisije – a zapravo ne od EK, već od država članica, kad ova poglavlja mogu biti zatvorena. Verujem da ste učinili sve što je do vas i ne vidim razlog zašto država sa 600.000 stanovnika, članica NATO-a koja koristi evro, ne bi mogla da postane članica EU – rekao je Sijarto.

Po njegovim rečima, pošto je EU već izgubila Veliku Britaniju ne bi trebalo da izgubi i Zapadni Balkan.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here