Vesti
Nastup crkvenog hora Stevan Mokranjac na Grčkom pravoslavnom koncertu u Grčkom muzeju, april 2023.

Crkveni hor „Stevan Mokranjac“, iz srpskog hrama Sveta Trojica u Branzviku, predstavio se nedavno širokom auditorijumu u Melburnu, na koncertu horova održanom na Federejšn skveru.

Predivno izvođenje Božićnih i pravoslavnih pesama, zajedno s horom „Prelo“ iz Melburna, samo je jedan od povoda za razgovor sa Savom Đukićem, horovođom „Mokranjca“.

– Bili smo zaista srećni kad nas je Slađana Cukanić iz „Prela“ kontaktirala i pitala nas da li bi naš hor želeo da peva s njima na Federejšn skveru, na koncertu posvećenom Božiću, koji je održan pred velikim brojem ljudi. Ideja mi je bila da moj hor dobije priliku da nastupa na ovakvom događaju i rado smo se odazvali pozivu. Odnos koji smo ostvarili s „Prelom“ i način na koji smo radili zajedno bio je odličan, i mislim da je nastup dva hora bio veoma uspešan – kaže Đukić za „Vesti“.

Crkveni hor Stevan Mokranjac

Kako ste odlučili koje ćete pesme izvesti?

– Pošto smo znali da je koncert posvećen Božiću, izveli smo pesme kao što su ’Oj badnjače, badnjače’, ’Božić, Božić blagi dan’, ’Svi jazici’, a onda smo se odlučili za par drugih, koje nisu bile direktno povezane s Božićem, ali su pravoslavna muzika, i pevaju o Bogu, kao što su ’Spasi bože ljude svoje’. Ujedno, odlučili smo se za te pesme jer lepo zvuče, imaju lepu melodiju, a želeli smo da podelimo našu pravoslavnu veru sa melburnskom zajednicom.

Da li su se pesme svidele publici u Melburnu?

– Da, jesu. Naime, bilo je dosta Srba u publici, ali i drugih etničkih grupa. Svi koji su prolazili tuda zastajali su ispred bine i slušali muziku. Bili su tu predstavnici indijske, kineske, australijske i drugih zajednica, i zaista su svi bili zainteresovani za našu muziku, što je bilo divno.

Da li ste i ranije imali prilike da nastupate pred predstavnicima drugih zajednica?

– Dugi niz godina nastupao sa Sanjom Drljačom i radili smo zaista mnogo koncerata. Kad je reč o horu u Branzviku, u njemu sam 20 godina i mi uglavnom pevamo na nedeljnim liturgijama u crkvi. Ove godine smo nastupali na Grčkom pravoslavnom koncertu i mislim da su ova dva nastupa novi početak za hor, posebno kako dobijamo više prilika da se predstavimo. Na jenom manjem koncertu, na festivalu „Maslenica“ smo takođe pevali pre nekih pet, šest godina. Cilj mi je da u budućnosti s „Prelom“ i samostalno uradimo više koncerata. Voleli bismo da sledeće godine ponovo nastupimo na istom ili nekom drugom mestu zajedno s kolegama iz „Prela“.

Kvartet „Krune“ – Sanja Vord, Biljana Vučkovečki, Vladan Pavković i Sava Đukić

Kada ste počeli da radite kao horovođa?

– S horom „Stevan Mokranjac“ sam od 2004. godine. Inače, imam fakultetsku diplomu iz muzike, i profesor sam muzike u srednjoj školi, već skoro 17 godina.

Kako ocenjujete rad srpskih horova u Australiji?

– Imao sam priliku da pevam s horom „Lazarica“ pri crkvi Sveti knez Lazar u Sidneju i njihovim horovođom Draganom Milanović, i mislim da su zaista dobri. U Sidnej sam otišao upravo s namerom da ih čumem, vidim, upoznam i da ostvarimo određenu saradnju. Pevao sam i u crkvenom horu u Kizborou, dok je Sanja Drljača bila tamo, ali sad zaista ne bih mogao da izvršim neko poređenje crkvenih horova.

Da li ste zadovoljni s onim što ste do sada postigli sa horom „Mokranjac“?

– Smatram da je ono što mi radimo u Melburnu dobro i mislim da je naš hor zaista odličan. Reč je o ljudima koji redovno vežbaju, pevaju dobro i žele da budu još bolji. Zaista su sjajni, revnosni su, dolaze svake nedelje da pevamo i žele da služe našoj zajednici i crkvi. To je za njih izuzetno važno, da budu uključeni u našu zajednicu, naročito pri parohiji u Branzviku – kaže horovođa „Mokranjca“ Sava Đukić.

Hor Stevan Mokranjac tokom nedeljne liturgije u crkvi Svete Trojice Branzvik

Poziv za nove članove hora

Hor „Stevan Mokranjac“ se intenzivno priprema za predstojeći Božić, a horovođa Sava Đukić kaže i da su uvek otvoreni za nove članove.
– Božić je tu i mi smo spremni za njega. Nismo uopšte nervozni kad je reč o izvođenju tokom Božićne liturgije, to se kod nas ne postavlja kao pitanje. Želeo bih da pozovem ljude da dođu u Branzvik da nas čuju. Takođe, ukoliko umete da pevate dođite na audiciju, dođite da pevamo zajedno, i da budete deo naše zajednice. Poslušajte nas kako pevamo za Božić i ako ste u prilici da se angažujete u zajednici to bi bilo lepo – poziva Đukić buduće članove hora.

Kvartet za venčanja

Sava Đukić vodi i sjajan kvartet „Krune“, koji se specijalizovao za pevanje na crkvenim venčanjima.
– Članovi kvarteta su Biljana Vučkovečki, koja peva alt, Vladan Pavković tenor, Sandra Vord, sopran, a ja pevam bas i dirigent sam. Izuzetno rado pevamo na venčanjima kad nas mladenci pozovu – kaže Đukić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here