Youtube/Radio-televizija Vojvodine - EMISIJE
Braća Teofilović

Ponovo je poslednji julski vikend u lozničkom kraju bio u znaku muzičkih susreta, probranoj i različitoj muzici za sladokusce dobrog ritma i zvuka. Zahvaljujući Lozničaninu Zoranu Starčeviću, gitaristi i kompozitoru, i njegovoj produkciji “Starčević” zavičaj ovog muzičara šesti put bio je domaćin festival Na raskrsnici (Crossover Musicfest), na kome se dve večeri sviralo ispred Vukovog doma kulture, a u nedelju u amfiteatru Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Banji Koviljači.

Ovogodišnji festival otvorio je domaćin, ali umesto trija Balkanske žice koji čini Zoran sa sinovima Nikolom i Željkom, ovog puta su se publici predstavili u pojačanom sastavu kao Balkan strings kvintet, u kome su osim njih trojice još bas gitarista Luka Malkom i perkusionista Andrej Krstić. Predstavili su se svojim uobičajenim repertoarom kroz nešto drugačije aranžmane, a posle njih pred publiku je izašla Maja Milinković Fadolinka, koja izvodi sevdah i fado muziku na jedinstven način. Pevala je pesme s njena četiri dosadašnja albuma, među kojima su i njene autorske, i pokazala da je za takvu, ali i svaku drugu muziku potrebno “imat’ dušu”, a publiku je uverila da je ona zaista ima. Drugo veče, u subotu, šetalištem su se čuli neki drugi, mnogo brži, ali i prepoznatljiviji zvukovi jer su nastupili Filip Žmaher i Black and njhite bend koji su prošetali raspevanom istorijom rokenrola. Odlično su zvučali u njihovom izvođenju nezaboravni hitovi Elisa Preslija, Roja Orbisona, Pink flojda, Rolingstonsa, Zi-Zi topa, Vajtsnejka, Dip parpla, Kalta, Bilija Ajdola, a na oduševljenje publike čule su se i vanremenske pesme “Treba imat’ dušu” Atomskog skloništa i “Daire” grupe Smak. Bilo je to pravo rokenrol veče koje je podjednako prijalo muzičarima kao i raspoloženoj, razigranoj i raspevanoj publici. Poslednje večeri publika se Na raskrsnici u amfiteatru koviljačke crkve srela s tradicionalnom muzikom koju izvode Braća Teofilovići, Rastko i Radiša, poznatih po interpreretaciji takve muzike na specifičan način. U odličnom ambijentu oni su pokazali zašto traju tri decenije, a publika je uživala u posebnom muzičkom događaju.

Različiti muzički stilovi

Koncept festivala Na raskrsnici na kome se svake godine susreću različiti muzički stilovi, od klasike, džeza, tradicionalne, latino i druge muzike, pop i rok melodija, a ovog puta i spoja fado muzike i sevdalinki, opet se potvrdio kao odličan. Publika je uživala u poznatim, ili zavolela nove melodije i muzičke pravce, a sva tri koncerta bila su za nju besplatna. Inače, Produkcija “Starčević” organizovala je trodnevni festival Na raskrsnici u saradnji s Turističkom organizacijom Loznice, uz podršku lokalne samouprave, a već sada se publika pita kakav li će spoj biti na muzičkom meniju za naredne susrete na lozničkoj muzičkoj “raskrsnici”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here