Rampe spuštene “po potrebi”

0

 

Švajcarski graničari u Bazelu
 

Švajcarska je krajem 2008. godine kao šengenska zemlja ukinula sistematske kontrole na granicama. Sada bi one ponovo mogle da se uvedu kroz provere lica u nezavisnim kontrolama na unutrašnjim granicama, piše dnevnik "Blik".
Evropska unija je pod navalom migranata još prošle godine prestupila od principa otvorenih granica u šengenskom prostoru. U oktobru prošle godine je uveden mehanizam za hitne slučajeve, koji omogućava kontrole na granicama za određeno vreme.
Švajcarsko Savezno veće je sada predložilo izmene za šengensku saradnju. I do sada su, primera radi, mogle da se uvedu kontrole pojedinaca na granicama u slučaju ugrožavanja javnog reda i unutrašnje bezbednosti, i to za vreme od 30 dana.
Prema novom predlogu bi to bilo moguće za period od šest meseci, a u izuzetnom slučaju bi se kontrole uvele na maksimalno dve godine. Takođe, i u kritičnim situacijama, kao što su teroristički napadi, bile bi dozvoljene pogranične kontrole.
Švajcarska može sama da odluči da li i koliko dugo će uvesti kontrole na sopstvenim granicama. Mere, međutim, moraju da budu u skladu sa težinom situacije, i moraju da služe interesima javnog reda i mira i unutrašnje bezbednosti. One mogu da se pokažu kao neophodne i onda kada neka šengenska država nije u stanju da zaštiti spoljnu granicu.
Uvođenjem novog režima na granicama, pojačala bi se i zajednička odgovornost šengenskih država. Komisija EU može da preporuči određene mere i o tome sačini izveštaj. Ukoliko nema poboljšanja, Komisija bi po podređenim uslovima mogla ponovo da uvede kontrole za određenu državu u šengenskom sistemu.
Dalja izmena se odnosi na novo pravilo EU za proveru primene šengenskog prava u državama-članicama.

 

Nenajavljene kontrole
Posete ekspertskih grupa na licu mesta bi kao glavni instrument provere mogle ubuduće da se obavljaju nenajavljeno.
Ako bi takve kontrole otkrile nedostatke, šengenske članice bi toj državi dale preporuke i pažljivo pratile njihovu realizaciju. Primarna odgovornost za procenu i dalje, međutim, leži na državama Šengena, zaključuje "Blik".

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here