Tanjug/AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron je tokom dvodnevne posete Srbiji, nakon Beograda, bio u Novom Sadu gde je s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nakon obilaska Matice Srpske govorio na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji Šnajder elektrik.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem, nakon razgovora u Palati Srbija u Beogradu, Makron je izjavio da je Srbiji mesto u EU, a Vučić da su imali duge razgovore o strateškim pitanjima, da je kupovina rafala velika vest, a ugovor o 12 najnovijih aviona je 2,7 milijardi evra.

– Prvi put u istoriji ćemo imati lovce zapadne proizvodnje koji će da štite nebo Srbije i mislim da je to dobar put u odnosima dve zemlje. To će doprineti značajnom povećanju operativnih sposobnosti naše armije, potpuno je drugačiji pristup. I mi smo srećni što postajemo deo Rafal kluba – kazao je predsednik Srbije.

O miru u regionu

Prethodno je potpisano 12 sporazuma, a Vučić je rekao da oni pokazuju da se saradnja dve zemlje provlači kroz sve sfere društvenog života. Zahvalio je Makronu na podršci Francuske na mnogo načina i što je razumela ne laku poziciju Srbije. Makron je, kaže, posetom pokazao poštovanje prema srpskom narodu.

Iz potpisanih sporazuma se, kaže, vidi kako se kroz sve sfere društvenog života provlači saradnja, analizirana kroz namensku industriju, veštačku inteligenciju, IT, inovacije, nuklearnu energiju, kritične sirovine, automobilsku industriju, aeronautiku, leteće automobile, poljoprivredu, prečistače otpadnih voda, izgradnju i upravljanje postrojenjima, obrazovanje i saradnju univerziteta i zdravstvo i onkologiju. To su, rekao je, za nas ključne i veoma važne stvari.

– Razgovarali smo o bitnim političkim pitanjima i o miru u Evropi. Važno je da do mira dođemo što pre, iako znam da je reč mir gotovo zabranjena u skoro svim zemljama u svetu. Želim da situacija na Zapadnom Balkanu bude stabilna i sigurna i verujem da ćemo i tu imati podršku Francuske – naveo je on.

Ekonomska saradnja

Makron se zahvalio Vučiću na dočeku i kazao da bi želeo da prisustvom ponovo uputi poruku prijateljstva Francuske Srbiji i da najodlučnije kaže da je Srbiji mesto u Evropi, u EU. Istakao je i da su u poslednjih pet godina odnosi Srbije i Francuske doživeli novi uzlet, a sporazum dve zemlje o rafalima, okarakterisao je kao istorijski važan.

– Ojačala je naša ekonomska saradnja. Naša preduzeća dugoročno su se angažovala na infrastrukturnim projektima, beogradskom metrou, modernizaciji aerodroma, mreži za elektrodistribuciju, upravljanju otpadom i u oblasti zdravstva – naveo je Makron.

Privredne delatnosti su, kaže, sve brojnije u oba smera i postižu sve veći uspeh. Francuska agencija za razvoj koja je, kazao je, u Srbiji od 2019. izdvojila je 600 miliona evra, a francuski stručnjaci rade na pružanju podrške u reformama i energetskoj i ekološkoj tranziciji u Srbiji. Potpisani sporazumi su, kaže, važni za sve to. Ukazao je da se vratio u Srbiju da vidi kako dve zemlje mogu da nastave put u međunarodnom i evropskom kontekstu. Naglasio je da je njegova poruka jednostavna.

– EU i njenim članicama je potrebna, jaka demokratska Srbija, a Srbiji je jaka i suverena EU da bi branila njene interese. Srbiji je mesto u EU i ona tu može da odigra važnu ulogu i da posluži kao primer i zamajac regionu. Spremni smo da pružimo podršku naporima u ekonomiji, vladavini prava i svakodnevnom životu – naveo je Makron.

Veštačka inteligencija

Vučić je na forumu u Novom Sadu kazao da će Srbija 2025. biti prva predsedavajuća na forumu Inicijative za veštačku inteligenciju, što će biti prilika da se donesu nove investicije. Ukazao je da Novi Sad ima dobar Tehnički i još nekoliko fakulteta, koji daju talentovane ljude i zbog njih “imamo uspeha” u IKT sektoru. Veruje da će se u njih više ulagati.

Makron kaže da će Francuska u februaru organizovati Samit o ovoj temi.

– Ako zaista želimo da Evropa, što znači i Srbija i Francuska, budu sile u domenu veštačke inteligencije, mora to da bude zasnovano na nauci, kako bi dobro strukturisali i mogli da radimo na inovacijama – kazao je on.

U Matici srpskoj

Makron je u galeriji Matice srpske u Novom Sadu ostao pola sata duže od planiranog, a rekao je da je impresioniran i da mu je žao što nije imao vremena da još ostane. Bilo je, kaže, impresivno videti sve te umetnike, način na koji nacija razmišlja i kako se ostvaruje kroz umetnost.

– Zadovoljstvo mi je što sam bio ovde – rekao je Makron.

Strateška autonomija

Makron je kazao da kao i Francuska, i Srbija teži ka nezavisnosti i suverenitetu, koji samo EU može da joj ponudi zahvaljujući sredstvima za stratešku autonomiju kojima raspolaže.

– Tu autonomiju možemo zajedno da konsolidujemo, da pojačamo bezbednost. To nije samo na nivou EU, već je u okviru Evropske političke zajednice i gradimo sa zemljama koje žele da se približe EU. Izbor rafala je jasan izbor, volja za dugoročnim savezom naših zemalja u sklopu snažne, suverene EU. Gradimo odbranu i želimo da operativno budemo nezavisni – istakao je Makron.

I Rusija i Ukrajina

Vučić je istakao da je ponosan na politiku Srbije, što poštuje Povelju UN, a što se ne bi moglo reći za mnoge zemlje na Zapadu.

– Znam da bi Emanuel voleo da uvedemo sankcije Rusiji, ali se ne stidim odluke, objašnjavam poteze svom narodu. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine i narod vidimo kao prijateljski. Više smo humanitarne pomoći dali nego svi na Zapadnom Balkanu, pa puta 20 – kazao je i negirao mogućnost da Srbija prenese tehnologiju rafala Rusiji.