Radnicima više pravde

0

Međunarodni praznik rada, po običaju, obeležava se u znak sećanja na radnike Čikaga koji su pre 124 godine stupili u štrajk zahtevajući bolje uslove rada. Taj praznik se u razvijenim zemljama koristi za organizovan izlazak na ulice i upoznavanje javnosti s problemima zaposlenih.

 

Prepoznatljivi: Predstavnici srpskog kluba "Vidovdan" na prvomajskoj paradi

Tako je bilo u gradu na Dunavu. Sa jedinstvenim zahtevom "Vreme za pravdu", kao i do sada organizator skupa, Socijaldemokratska partija Austrije (SPA) podržala je zahteve mnogobrojnih radnika da se reše njihovi problemi. Na paradi su organizovano učestovali radnici najvećih preduzeća u gradu, na čelu sa gigantom, železarom "Voest Alpina". Bili su tu i predstavnici stranaca koji žive u gradu na Dunavu.

Kao i do sada, srpsku zajednicu predstavljao je klub "Vidovdan". Članovima i prijateljima našeg udruženja sa zastavom u rukama pri kraju parade pridružili su se i predstavnicima ostalih država bivše Jugoslavije kako bi doprineli multietičnosti i međunacionaloj saradnji jer u gradu na Dunavu živi više od 120 različitih naroda.

Na glavnom trgu sve učesnike parade pozdravili su vodeći ljudi Socijaldemokratske patije Austrije, na čelu sa predsednikom Jozefom Akerelom. Bio je tu i gradonačelnik Franc Dobuš, koji je već 22 godine na čelu Linca. Oni su poručili da se svim zajednicama, uključujući i srpsku, mora omogućiti više slobodnih radnih mesta i pružiti šansa da se integrišu u domaće društvo, najviše kroz organizaciju besplatnih kurseva jezika.
 

 

Bez incidenata

Prošle godine, tokom prvomajske parade u Lincu protesnu šetnju organizovala je Komunistička partija Austrije. Tada je došlo do sukoba s policijom i povređeno više od 20 učesnika. Ovog puta pristalice komunista opet su se okupili na Blumau placu i prošetali do glavnog trga, neposredno posle prvomajske parade koju je organizovala Socijaldemokratska partija. Vidljiv je bio veliki broj policajaca koji su iz sporednih ulica pratili protestni marš, ali je on prošao bez incidenata.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here