EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na panelu “Pregovori o novoj alijansi – odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama”, koji se održava u okviru Hamburške konferencije o održivosti, da je pristupanje Globalnoj alijansi za baterije velika šansa za sve u budućnosti, jer se tu ne radi samo o rudarenju, već i o upotrebi litijuma. Vučić je naglasio da moramo da se fokusiramo na budućnost i nove izazove.

– Ovo je odlična prilika za sve nas koji smo se pridružili ovoj globalnoj alijansi. Ako govorimo o dobrim prilikama uvek je dobro razgovarati o velikim i važnim izazovima koji predstoje – naveo je Vučić. Istakao je da je to važno ne samo za Nemačku, već za ceo svet, kao i za našu zemlju.

– To nije samo pitanje litijuma, to je pitanje i baterija, to je pitanje fabrika koje proizvode baterije. Da li imamo više sredstava, više sirovina, više ruda, a svi ćemo se uskoro suočavati sa manjkom električne energije i to nije samo problem Srbije, već i problem svih zemalja – rekao je Vučić.

Potrošnja struje

Istakao je da je će zbog veštačke inteligencije biti povećana potrošnja struje.

– Veoma je važno za nas da se pridružimo ovoj globalnoj alijansi i savezu, kada govorimo o sjajnim šansama i velikim prilikama moramo da pričamo i o veoma važnim izazovima koji su ispred nas – naglasio je Vučić. Naglasio je da je cilj svih učesnika Hamburške konferencije o održivosti da imaju više sirovina i ruda, jer će se svi uskoro suočavati sa manjkom električne energije.

– Zato treba sve ekonomske stvari da definišemo na način da to sve funkcioniše. Da se borimo protiv siromaštva i da naš narod napravimo znatno bogatijim nego što je bio. Da napravimo bolje okruženje za sve političke razgovore i da izbegnemo buduće konflikte – rekao je Vučić.

Pouzdano partnerstvo

Predsednik Srbije je svima poručio da će Srbija uvek biti pouzdan partner i da posebno očekuje saradnju sa afričkim zemljama.

– Mislim da smo mi možda najveća proafrička zemlja u celoj Evropi. I usuđujem se da kažem da ćemo biti veoma raspoloženi da sarađujemo sa vama na različitim nivoima u budućnosti. Ali, samo da još dodam za naše nemačke domaćine da ćemo računati i na vašu podršku. Ne samo ekonomsku, već i političku podršku jer se suočavamo sa različitim izazovima – rekao je Vučić. Dodao je da pitanje rudarenja nije uvek popularna tema, kao i da će Srbija obezbediti sve zaštitne mere za očuvanje životne sredine i da će to biti biti veoma uspešan projekat.

– Moramo da gledamo i u budućnost. Moramo i da se fokusiramo i na budućnost, ne samo na naše dnevne probleme i verujem da ćemo zajedno uspeti da rešimo sve probleme – poručio je predsednik Srbije Vučić.

Dobar sastanak sa Šolcom

Vučić je rekao da je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom imao odličan i srdačan sastanak i da su razgovarali o brojnim temama, evropskom putu Srbije, kao i o situaciji na AP Kosovo i Metohija.

– Razgovarali smo o određenim pitanjima vezanim za Kosovo i Metohiju, izneli smo različite stavove, ali i veliku saglasnost po pitanju brojnih svetskih tema. Istovremeno, naglašena je važnost naše saradnje, zahvalnost našim partnerima za ogroman broj fabrika i investitora koji iz Nemačke zapošljavaju ljude u našoj zemlji i doprinose njenom razvoju. Da nije bilo nemačkih kompanija, teško da bismo došli do ovakvog investicionog rejtinga, na čemu su nam nemački domaćini i kancelar Šolc čestitali – rekao je Vučić.

Poseta rudniku litijuma

Predsednik Srbije izjavio je da očekuje da će uskoro sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom otići da vidi kako izgledaju rudnici litijuma te zemlje, dodajući da je uveren da će Nemačka obezbediti poziv i predstavnicima medija da posete rudnike.

– Šolc me je obavestio da mu je češki premijer Petr Fijala upravo saopštio da Češka kreće u izgradnju litijumskog rudnika. I oni će krenuti u razgovore, da li od toga da naprave jedan veliki, najveći u Evropi, ili će da prave dva, koja bi bila u prva tri najveća u Evropi – rekao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here