Rađa se nova košarkaška zvezda

R. Erceg - Vesti
0
Vesti
Nikola Alavanja u prodoru ka košu

Košarka je sport koji neprestano rađa srpske sportske zvezde, kako u otadžbini, tako i u dijaspori. Najnovija potvrda talenta stigla je iz sidnejskog Košarkaškog kluba Obilić, koji je objavio da je njihov Nikola Alavanja (14) izabran u državnu selekciju Novog Južnog Velsa do 16 godina.

Košarkaška federacija NSW je odredila po 20 mladih košarkaša iz “regionalnih” i “metro” regija, koji će se od 14 do 17. januara 2022. takmičiti na državnom takmičenju, a među njima je i ime mladog Alavanje.

“Čestitamo našem Nikoli Alavanji na izboru za U16 tim NSW Metro. Ovo je zaista ogromno dostignuće i ponosni smo na našeg Nikolu”, objavio je KK Obilić na svojoj Fejsbuk stranici.
Pohvale su stigle i od predsednika kluba Stevana Šipke.

– Nikola poseduje odličnu kontrolu lopte i šuterske sposobnosti. Prirodno je nadaren visokim koeficijentom košarkaške inteligencije, kreativan je s pasovima, ima odličnu viziju i dobro čita igru. Ipak, najvažnije je da je veoma vaspitan mladić i zadovoljstvo je raditi s njim – rekao je Šipka.

Nikola (prvi desno) sa saigračima iz Obilića i trenerom Zoranom Šalipurom

Velika zasluga za Nikolin razvoj leži u uloženom trudu trenera iz KK Obilić, podvukla je Nikolina majka Mirjana Dević.

– Zahvaljujemo se treneru Milošu Šalipuru, koji je jednostavno probudio Nikolu i počeo tokom ovog poslednjeg lokdauna da radi s njim na otvorenom terenu četiri dana nedeljno od 6 sati ujutro. Nagrada je stigla u vidu poziva među 20 igrača za Metro selekciju i ako tu prođe u prvih deset, igraće za državni tim NSW – kaže ponosna majka Mirjana.

Nikola već pet godina igra za Obilić u benkstaunskoj ligi, a na većem nivou nastupa za Kemden Veli Vajdfajer. Ima samo 14 godina, a standardan je u timu do 16. Te dve godine u juniorskim selekcijama su veliki zalogaj i iskušenje, ali Nikola uspeva da bude uz rame sa fizički snažnijim i višim rivalima.

O njegovom uspehu govori i Zoran Šalipur, dugogodišnji član Obilića.

– Nikola je izuzetno inteligentan plejmejker, koji ima takmičarski duh i strast za igrom. Bilo mu je potrebno da bude malo ‘poguran’ tokom minulih restrikcija, kako bi nastavio s košarkaškim razvojem. Napredak se ubrzo video, a posebno je za pohvalu što je uvek prvi dolazio na trening i poslednji odlazio, iako su treninzi počinjali rano ujutro, a neretko je dolazio i biciklom. Trener Miloš je video njegov potencijal i pomogao mu je da podigne igru na viši nivo, a krajnji rezultat je poziv u državnu selekciju – kaže Zoran Šalipur.

USPOMENA IZ DETINJSTVA: Nikola, Milica i Đorđe Alavanja

Sportska kultura u genima

Sport je u genima familije Alavanja. Nikolin stariji brat Đorđe takođe trenira košarku, dok mlađa sestra Milica igra fudbal za FK Beograd. Njihov deda Đuro-Džordž Alavanja, je legenda FK Beograd i fudbalske zajednice u Zapadnom Sidneju.
Đuro već pola veka živi u Australiji i sinonim je za ono što bi sport i sportsko druženje trebalo da predstavljaju.
Kako su treneri potvrdili, i mladi Nikola poseduje sportsku kulturu, a poznavajaći deda Đuru, može se zaključiti da će mu geni koje je od njega nasledio pomoći da se razvije i kao sportista i kao čovek.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here