RTS
Ana Emić i Slobodan Šarenac, voditelji "Šarenice"

Posle 20. jubilarnog letnjeg karavana u Vrnjačkoj banji, ekipa “Šarenice” putuje Dolinom vekova do Raške i Kopaonika.

Poznata u narodu kao Dolina Ibra kojoj su posvećene mnoge pesme, ali i kao Dolina jorgovana u spomen na Jelenu Anžujsku i svetorodnu lozu Nemanjića, ova dolina svojom lepotom, istorijom i svetošću ne prestaje da privlači pažnju posetilaca iz Srbije i celog sveta.

Zbog svoje posebnosti, ekipa “Šarenice” odabrala je da poseti ovaj kraj i da ga u punom sjaju predstavi gledaocima.

Iz Doline vekova “Šarenica” će biti emitovana u subotu i nedelju (20. i 21. jul) od 9 časova na kanalu RTS 1 u okviru MTEL TV paketa.

Raška – reka, grad i država

Između reka Raške i Ibra nalazi se grad Raška po kome se danas zove opština i upravni okrug, a u prošlosti i moćna srpska srednjovekovna država.

Ovaj kraj proslavili su vladari Nemanjići, sa rodonačelnikom Stefanom Nemanjom – Svetim Simeonom Mirotočivim.

Po predanju, Nemanjin unuk, kralj Uroš I Nemanjić duž obala reke Ibar posadio je jorgovane za svoju buduću suprugu Jelenu Anžujsku da je podseća na njen rodni kraj. Ovaj lep gest i danas je primer prave ljubavi i posvećenosti.

Jelena Anžujska donela je na svet dva srpska kralja, Dragutina i Milutina, od kojih će mlađi

– Milutin ostati upamćen u našoj istoriji kao najveći zadužbinar. Za četiri decenije vladavine podigao je isto toliko crkava i manastira od Srbije do Svete zemlje. Lepotama manastira Gračanica, Milutinove zadužbine, i danas se svet divi, kao i manastiru Gradac, zadužbini njegove majke Jelene Anžujske.

O manastiru Gradac, Jeleni Anžujskoj, Raškim duhovnim svečanostima, kao i nasleđu Nemanjićkog srednjeg veka imaćemo prilike da saznamo u ovom vikend izdanju “Šarenice”. Priče nam donose vredni domaćini.

Nebeska stolica Srbije

Put dalje vodi do Nacionalnog parka Kopaonik. Osim skijanja i zimskih sportova, po kome je vodeći zimski centar u Srbiji, Kopaonik nudi mnogo toga i kada nije vreme za sneg. Videćemo interesantne priče od Nebeskih stolica do gljivarskih staza, bogate trpeze i letnjih adrenalinskih tura.

U muzičkom delu “Šarenice” nastupiće Dejan Nedić Tejovac, Milena Lazarević Popović, Danica Krstić i Mlađen Tošović.

Ne propustite priliku!

Subota i nedelja od 9 časova na kanalu RTS 1 i naravno na MTEL TV-u!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here