Tanjug/AP
Vladimir Putin

Visokopozicionirani ruski zvaničnik, za kojeg se tvrdi da je imao bliske finansijske veze sa Vladimirom Putinom, pronađen je mrtav sinoć.

Telo Konstantina Zavizenova (50) pronašao je sinoć njegov sin u seoskoj kući u okrugu Istra u Moskvi, prema navodima državne novinske agencije RIA Novosti.

Agencije za sprovođenje zakona izjavile su za tu agenciju da se smrt preliminarno smatrala samoubistvom, ali neki sumnjaju u to.

“Zavizenov se opijao sedmicu i po pre smrti”, piše prokremaljski portal Lenta. Lenta navodi da je njegov sin pronašao poruku i alkohol na stolu u kući, pre nego što je čuo pucanj u drugoj prostoriji kuće.

Lenta je takođe objavila da je Zavizenova supruga nedavno uhvatila u vanbračnoj aferi, i da  je podnela zahtev za razvod.

Vest o njegovoj smrti podelio je vozač trka rođen u Ukrajini i politički komentator Igor Suško, koji je izrazio skepticizam prema tvrdnjama o Zavizenovljevom samoubistvu.

“Konstantin Zavizenov, bivši ministar energetike i industrije uglja za okupiranu Narodnu republiku Lugansk u Ukrajini, ubijen je u Moskvi hicem iz vatrenog oružja u glavu”, napisao je Suško na “X”-u.

Objavu Suška možete pogledati OVDE.

Prema ruskom Telegram kanalu Cheka-OGPU – tajnom izvoru vesti za informacije o ruskim političkim ličnostima – od 2010. do 2016. Zavizenov je bio direktor ili direktor upravljanja rizikom u Inter RAO-u, energetskom holdingu sa sedištem u Moskvi.

U vreme Zavizenovljevog imenovanja, kompaniju, jednu od najvećih energetskih kompanija u zemlji, vodio je Boris Kovaljčuk, sin Jurija Kovaljčuka. Kovaljčuk je ruski milijarder, vlasnik kompanije i oligarh, kojeg je ruski novinar Mihail Zigar, koji je kritikovao ruskog predsednika, opisao kao “defakto drugog čoveka u Rusiji”.

Radio Liberty, koji finansira američka vlada, nazvao ga je “Putinovim ličnim bankarom”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here