Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će se Zapad direktno sukobiti sa Rusijom ako dozvoli Ukrajini da zapadnim dalekometnim oružjem počne da napada rusku teritoriju, što je potez koji bi promenio prirodu i obim sukoba.

Ukrajinski predsednik Zelenski mesecima traži od zapadnih saveznika da dozvole Ukrajini da zapadnim oružjem, uključujući i dalekometne američke projektile “ATACMS” i britanske “Storm šedouz”, gađa mete duboko u ruskoj teritoriji.

– Ovo nije pitanje treba li dozvoliti ukrajinskom režimu da napadne Rusiju tim oružjem ili ne. To je pitanje jesu li ili ne zemlje NATO direktno uključene u vojni sukob – rekao je Putin.

– Ako se takva odluka donese, to neće značiti ništa drugo već direktno uključivanje NATO, SAD i evropskih zemalja u rat u Ukrajini. To će biti njihov direktan angažman i, naravno, značajno će promeniti suštinu, samu prirodu sukoba – dodao je Putin.

Rusija bi, upozorio je, na osnovu novih pretnji morala preduzeti “odgovarajuće odluke”.

Putin je više puta rekao da zemlje NATO ne samo da razgovaraju o mogućnosti da ukrajinska vojska upotrebi rakete drugog dometa, već i o direktnom uključivanju u rat.

– Samo vojno osoblje NATO može kontrolisati letove spomenutih raketnih sistema. To je moguće samo uz pomoć obaveštajnih podataka sa satelita, koje Ukrajina nema. Poenta je da se donese odluka o tome da li treba zemlje NATO direktno da budu uključene u sukob ili ne – istakao je Putin.

Rusija trenutno kontroliše preko 18 posto ukrajinske teritorije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here