Tanjug/AP
Vladimir Putin

Savremena energetika je temelj svetskog razvoja, onda kada funkcioniše normalno i po transparentnim pravilima. Zapad, međutim, pokušava da primeni nezakonite sankcije u toj sferi kako bi izvukao korist za sebe, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na Međunarodnom forumu “Ruska energetska nedelja – 2024”.

Prema njegovim rečima, Zapad ne želi konkurenciju jer ne može da se nosi sa njom, a upravo zbog toga koristi nepoštene metode.

– Zapad pokušava da primeni nezakonite sankcije u svoju korist u energetskom sektoru. Evropa i Severna Amerika gube svoje pozicije u globalnoj ekonomiji, a globalni ekonomski rast 21. veka biće u zemljama BRIKS-a, i onima koji žele da im se pridruže – istakao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da Zemlje, koje žele da se priključe BRIKS-u, vide perspektivu u ravnopravnom svetskom poretku uz uvažavanje nacionalnih interesa država.

Putin je ukazao da će lideri po stopama rasta biti zemlje Globalnog juga, u kojima postoji veliki natalitet.

Reč je o zemljama južne i jugoistočne Azije, kao i Africi, objasnio je on.

– Rusija će nastaviti da razvija svoje tehnologije u oblasti prirodnog tečnog gasa – naglasio je Putin i dodao da se povećavaju isporuke ruskog gasa preko gasovoda “Snaga Sibira”, kao i da raste izvoz prirodnog tečnog gasa.

Predsednik Rusije je poručio kompaniji “Gasprom” da zajedno sa vladom pripremi desetogodišnji plan razvoja, koji treba da obezbedi održivi razvoj korporacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here