EPA/Gavril Grigorov
Vladimir Putin

Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, pustili su preko video-linka u probni rad novi zimski kompleks stanice „Vostok“ na Antarktiku.

Ruska naučno-istraživačka stanica „Vostok“ je jedna od najsavremenijih i najbolje opremljenih na Antarktiku, primetio je ruski predsednik.

– Uslovi na stanici donedavno su bili veoma skromni. Moglo bi se reći – asketski. Bili su daleko od savremenog nivoa i komfora. Poslednji veliki remont ovde izvršen je pre više od 40 godina. Prve zgrade, koliko znam, odavno su pod snegom. Čak i one nešto kasnijeg datuma su delimično ili potpuno zatrpane snegom – rekao je Putin.

Međutim, situacija se sada promenila.

– Mogućnosti stanice su se povećale za red veličine. Danas je ona jedna od najsavremenijih i najbolje opremljenih na Antarktiku – istakao je Putin.

Predsednik Rusije istakao je važnost puštanja u probni rad novog kompleksa stanice za Rusiju i njene savezničke zemlje.

On je skrenuo pažnju da u istraživanju i razvoju Antarktika ruski istraživači i pioniri zauzimaju jedno od ključnih mesta.

Putin je dodao da danas na kontinentu tokom cele godine radi pet ruskih naučnih stanica, a stanica „Vostok“ je najjužnija.

– U ovom slučaju reč ‘južni’ ima potpuno drugačije značenje nego na našim severnim geografskim širinama. Jug na Antarktiku su surovi, ekstremni uslovi u punom smislu te reči. Stanica ‘Vostok’ se nalazi tačno na polu – rekao je ruski lider ističući da u avgustu – najhladnijem mesecu u godini u ovom regionu – temperature dostižu minus 80 stepeni.

Prema njegovim rečima, novi ruski kompleks na Antarktiku će postati otvorena platforma za naučnike iz različitih zemalja i ojačaće naučne programe Savezne države.

– Nova stanica će ojačati saradnju između naučnika iz različitih zemalja, postaće otvorena platforma za rešavanje aktuelnih problema u oblasti proučavanja prirode i životne sredine i, naravno, promovisanje zajedničkih naučnih inovacionih programa u okviru Savezne države Rusije i Belorusije – naglasio je šef države.

Putin je napomenuo da stanica ima mnogo zadataka, među kojima je praćenje solarne aktivnosti i drugih promena u svemiru koje utiču i na tehniku i na ljude, kao i proučavanje uloge Antarktika u globalnim klimatskim promenama.

– Bilo je veoma važno da se stvore uslovi za nastavak rada koji je tako neophodan našoj zemlji, a i čitavom čovečanstvu – zaključio je predsednik.

„Zimski kompleks stanice ‘Vostok’“ je prva savremena zgrada na svetu izgrađena na Zemljinom Južnom polu. Rusija danas ima najveće predstavništvo na Antarktiku – deset stanica. Pet za rad tokom cele godine i pet sezonskih. Većina se nalazi na obali. „Vostok“ je jedina stanica koja se nalazi u centru kontinenta u blizini Južnog geomagnetnog pola Zemlje.

2 COMMENTS

  1. Stanica Vostok je na delu Antarktika koji je deo australijske teritorije. Princess Elisabet land. Inace prva stanica je osnovana i uzgradjena jos 1957. od strane nemackih naucnika klimatologa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here