EPA-EFE

Moskva nikad nije sumnjala da je Pjongjang ozbiljan u pogledu sprovođenja sporazuma o strateškom partnerstvu u smislu zajedničke odbrane, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare posle samita BRIKS-a.

Putin je prvi put prokomentarisao pisanja o slanju severnokorejskih vojnika u Rusiju. On je istakao da su snimci “stvar ozbiljna i ako oni postoje, oni nešto i pokazuju”. Pritom, naglasio je da je saradnja Rusije i Severne Koreje – unutrašnja stvar dve zemlje.

– Danas je ratifikovan naš sporazum o strateškom partnerstvu. Postoji član 4. Nikad nismo sumnjali da rukovodstvo Severne Koreje shvata naše sporazume ozbiljno. Šta i kako ćemo raditi u okviru ovog sporazuma – to je naša stvar. Prvo, potrebno je da razgovaramo o primeni člana 4 ovog sporazuma – rekao je ruski predsednik.

U čl. 4 sporazuma kaže se da „ako se jedna od strana nađe u ratnom stanju zbog oružanog napada jedne ili više država, druga strana će joj odmah pružiti vojnu pomoć svim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju u skladu sa čl. 51 Povelje UN i zakonima Severne Koreje i Ruske Federacije”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here