Putin nenajavljen u Nikaragvi

0

 

 

Putin i Ortega

Ruski predsednik Vladimir Putin promenio je smer svog leta na turneji po Južnoj Americi i doputovao u nenajavljenu kratku posetu Nikaragvi. Na aerodromu u Managvi, Putina je dočekao predsednik Nikaragve Danijel Ortega, koji je posetu ruskog predsednika nazvao istorijskom. Putin je takođe podsetio da se ove godine obeležava jubilej – 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja.

Primopredaja

Ruski predsednik Vladimir Putin će u Brazilu razgovarati sa rukovodstvom te zemlje, srešće se na samitu sa liderima zemalja Grupe BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) i prisustvovaće svečanoj predaji prava organizovanja Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji 2018. godine.

-Mnogo toga još mora da se uradi u razvoju naših odnosa, posebno u oblasti ekonomije, ali imamo dobru osnovu – izjavio je gost iz Moskve. Ortega je rekao Putinu da njegova zemlja podržava Rusiju u borbi za mir i izrazio spremnost da Nikaragva učestvuje u inicijativama ruske mirovne misije na celoj planeti. Dvojica lidera su razgovarala i o isporukama pšenice i poljoprivredne tehnike iz Rusije, kao i o odgovarajućoj remontnoj bazi za Nikaragvu. U ruskoj delegaciji su, pored Putina, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, saradnik ruskog predsednika Juri Ušakov i direktor naftne kompanije Rozneft Igor Sečin.
Putin je u petak na Kubi razgovarao sa predsednikom Raulom Kastrom i drugim kubanskim zvaničnicima, a primio ga je i "otac" Kubanske revolucije Fidel Kastro (87), koji se povukao s vlasti 2006. godine. Rusija je iskazala spremnost da pomogne Kubi da prebrodi ekonomsku blokadu i već je potpisano desetak dokumenata o budućoj saradnji… Ruski predsednik je u subotu boravio i u zvaničnoj poseti Argentini, a kako je najavljeno u Kremlju, već danas će se u Brazilu sastati i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here