Putin na Jalti

0

Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin

Vladimir Putin je juče, govoreći na Jalti, gde je stigao posle posete Krimu, kazao "da se Krimsko poluostrvo pamti po trijumfu, ali i po tragediji bratoubilačkog građanskog rata početkom 20. veka". Ruski predsednik je istakao da Krim može da pomogne da se izleče traume ruskog naroda, koje su posledica dramatičnog raskola 20. veka. On je pozvao poslanike, predstavnike političkih partija, verske i kulturne organizacije da sprovedu taj zadatak.
Ovo je druga Putinova poseta Krimu od marta kada se poluostrvo pripojilo Rusiji. Putinova poseta Sevastopolju je deo turneje po Krimu, a sednici Dume na Jalti prisustvovao je i premijer Dmitrij Medvedev.
Putin je izjavio da se Rusija mora usresrediti na pitanja razvoja, ne sme dozvoliti da bude izolovana i mora razvijati odnose sa partnerima. "Moramo mirno, dostojanstveno i efikasno graditi našu zemlju, ne smemo dozvoliti da budemo izolovani od ostalog sveta ni prekidati odnose sa partnerima, ali ne smemo ni dozvoliti odnos nepoštovanja prema nama", rekao je ruski predsednik.
Šef Kremlja je naveo da se treba konsolidovati i mobilisati, ali ne za rat, niti bilo kakvu konfrontaciju, već za naporan rad za dobrobit Rusije. Tokom razgovora sa ruskim parlamentarcima na Jalti o situaciji u Ukrajini, Putin je rekao da će Rusija učiniti sve da se zaustavi krvoproliće u ovoj zemlji.
– Postavljamo pitanja ukrajinskom rukovodstvu i svetskoj zajednici, glavnim međunarodnim organizacijama i činićemo sve što od nas zavisi da se konflikt što pre okonča – rekao je Putin i objasnio da ruske sankcije nisu osvetničke mere, već sredstvo za podršku domaćoj proizvodnji i otvaranju domaćeg tržišta za nove partnere.
 

Kolona nade
Konvoj ruske humanitarne pomoći nastavio je put ka Ukrajini, južnom trasom koja vodi u Lugansk, koji je pod kontrolom proruskih snaga. Konvoj od 280 belih kamiona Kamaz čekao je u vojnom skladištu u ruskom gradu Voronježu od utorka uveče, zbog neslaganja u vezi toga kako i gde preći u Ukrajinu, i da li će im kijevske vlasti to uopšte dozvoliti. Pomoć čine generatori za struju, prehrambeni proizvodi, voda, dečja hrana, sanitetski materijal i vreće za spavanje.

 

Hakeri "smenili" Medvedeva
Na Tviter nalogu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva juče je osvanula poruka da je podneo ostavku, a posle 30 minuta sa naloga su uklonjene sve poruke sa jučerašnjim datumom. Nalog ruskog premijera se očito našao na meti hakera koji su ispisali ovakav tekst: "Podnosim ostavku. Posiđen sam zbog postupaka vlade. Žao mi je."

 

Procvat Krima
Putin je rekao da na Krimu treba da bude osigurana ravnopravnost tri jezika – ruskog, ukrajinskog i krimsko-tatarskog. Po njegovim rečima, pripremljen je program za dugoročan razvoj ovog poluostrva, a ukupan obim finansiranja do 2020. godine premašuje 700 milijardi rubalja (oko 14,6 milijardi evra).

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here