Putin i Srbiji zavrće gas

0

Ovde potpis

Ovaj hladan tuš iz Moskve došao je na početku grejne sezone, a čelnici Rusije su bili neumoljivi. Ni vojna parada u Beogradu, organizovana u čast ruskog predsednika, ni najviši srpski državni orden nisu smekšali Putina, odnosno stav Moskve da Srbija mora da plati gas, baš kao što to pravilo važi i za Nemačku ili Ukrajinu na primer.

 

Protestna nota

Gasprom je naložio zavrtanje ventila Srbiji. Vlada priprema odgovor, a za taj posao je zadužen ministar energetike Aleksandar Antić koji piše protestno pismo ruskom ministru energetike Aleksandru Novaku i čelnicima Gasproma. Podsetimo, premijer Vučić je još 11. novembra 2013. rekao da se mora pregovarati s Rusima o srpskom dugu, ali je očigledno da je u senci vojne parade ostao fijasko u tim razgovorima.

Prema informacijama iz Moskve, Srbija se našla na "crnoj listi" loših dužnika. Dug Srbije iznosi 260 miliona evra, a situacija je posebno loša jer je već počelo isisavanje gasa iz skladišta u Banatskom dvoru.

– Dug Srbije je narastao na 260 miliona dolara. Tu treba dodati još dug koji Srbijagas ima prema Gaspromu iz perioda 1995-2001. koji se u ratama isplaćuje, ali i novonastali dug. Rusi su sada postali odlučniji da ne šalju više gas na veresiju. Ovo bi se moglo tumačiti i kao rezultat neuspešnih pregovora srpske strane sa Gaspromom. Srbijagas duguje i NIS-u 240 miliona evra. A naftnoj industriji je dužna i Petrohemija 260 miliona evra – podseća Jelica Putniković, stručnjak za energetiku i urednica "Balkan magazina".

 

Niko ništa ne plaća

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je pre četiri dana da u Srbiji "ne postoji niko ko ne duguje Srbijagasu za isporučen gas". Naglasio je da se mora dati još malo vetra u leđa tom javnom preduzeću.
– U Banatskom dvoru imamo uskladišten gas u vrednosti 100 miliona evra, ali moramo još malo dati vetra u leđa Srbijagasu dok ne sredimo stvari u hemijskoj industriji i ne dođemo do toga da svi imaju obavezu da plate gas – rekao je Antić u parlamentu.

Zemlja je u nebranom grožđu i prema svemu sudeći vlada u Beogradu će morati da posegne za nekim novim zaduživanjem da bi isporučeni gas platila, a moguće i za nekim novim poklonom Rusima u nadi da će to "prebiti" potraživanje. Trošak će, razume se, platiti građani Srbije i to i jednako oni koji gas koriste i oni koji se ne služe tim energentom.

Kako navode srpski mediji, pozivajući se na izvore iz vlade, Vladimir Putin je "nezgodnu temu" izneo tokom posete Beogradu i bio je veoma nezadovoljan ishodom jer je, navodno, predsednik vlade Aleksandar Vučić odbio da potpiše protokol o izmirenju dugova do kraja marta 2015. godine.

Štaviše, premijer je referišući vladi o problemu Putinov zahtev navodno ocenio neumesnim i ponovio svoje reči da Rusija preko NIS ostvaruje velike profite u Srbiji. Sve to je rezultat niske rudne rente i sve većeg crpljenja vojvođanske nafte na osnovu kontroverznog naftno-gasnog aranžmana iz 2008. godine.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here