EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je večeras telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, kojima je rekao da ”u bliskoj budućnosti” namerava da potpiše dekret o priznavanju Donjecke i Luganske narodne republike, saopštila je pres služba Kremlja.

Putin je ranije na vanrednom zasedanju Saveta bezbednosti saopštio da će odluka o priznanju nezavisnosti DNR i LNR biti doneta do kraja dana.

Prethodno su se ministri spoljnih poslova i odbrane Rusije Sergej Lavrov i Sergej Šojgu izjasnili za priznanje dveju samoproglašenih republika a isto mišljenje dali su i ostali članovi Saveta bezbednosti Rusije.

Ruski predsednik saopštio je danas predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da ima u vidu da uskoro potpiše dekret o Donbasu, saopštio je Kremlj. Lideri Francuske i Nemačke izrazili su razočaranje.

Iz Šolcove kancelarije su naveli da je on osudio opasku Putina da bi Rusija mogla da prizna dva otcepljena ukrajinska regiona, preneo je Rojters.

Šolcova kancelarija je u saopštenju navela da je nemački kancelar rekao Putinu tokom telefonskog razgovora da bi svaki takav potez predstavljao “jednostrano kršenje” sporazuma iz Minska koji su osmišljeni da okončaju sukob na istoku Ukrajine.

Šolc je pozvao Putina i da povuče ruske trupe sa ukrajinske granice i deeskalira situaciju u istočnoj Ukrajini. Njegova kancelarija je saopštila da će se on konsultovati sa ukrajinskim i francuskim liderima o situaciji u Ukrajini.

Situacija na kontakt liniji u Donbasu eskalirala je ujutru 17. februara. U samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici saopštili su o najintenzivnijem granatiranju iz Ukrajine poslednjih meseci.

U petak 18. februara su čelnici LNR i DNR najavili evakuaciju stanovnika tih regiona u Rusiju zbog pretnje od oružanih napada a u subotu je u republikama počela opšta mobilizacija.

Lideri DNR i LNR ranije danas su apelovali na predsednika Rusije da prizna nezavisnost samoproglašenih republika.

2 COMMENTS

  1. Kako su sad odjednom zabrinuli za Minske dogovore, kao za dialog Srbije i Šiptara, kad nešto hoće od Srbije!Koliko puta vam je rekao, da smirite Ukrajince?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here