EPA/PATRICK SEEGER
Donald Tusk

Izjava premijera Poljske Donalda Tuska da Evropa prolazi kroz “predratnu fazu” i da je to svakim danom sve očiglednije bi trebalo da ga natera da razmisli o opasnosti za njegovu zemlju, napisao je ruski senator Aleksej Puškov na društvenim mrežama.

Tusk je u intervjuu listu “Pais” rekao da je moguć bilo koji scenario, da ovakva situacija nije bila od 1945. godine, kao i da svi moraju da se naviknu na novu epohu.

– On ne razmišlja o tome da predratna faza ne sluti na dobro za ‘pogranične’ zemlje koje se nalaze na raskrsnici zaraćenih strana. Da je Tusk dovoljno pametan, da ima dovoljno nacionalnog osećaja i mašte, on bi se pre svega zamislio o tome da takvo doba, a posebno mogući prelazak iz predratnog u ratno doba, veoma opasno za Poljsku – naveo je Puškov.

Prema rečima ruskog senatora, Tusk je oličenje primera degradacije političkog rukovodstva u Evropi, jer umesto da spreči negativne posledice za Poljsku zbog eskalacije međunarodnih tenzija, on sa “slatkim užasom” predskazuje takav razvoj događaja.

– I zbog čega Poljska sa takvom spremnošću uleće u predratnu epohu? Zbog kakvog uzvišenog cilja? Sigurno nije zbog sudbine Donbasa ili Harkova – ironično je primetio Puškov.

U poslednje vreme se na Zapadu sve češće mogu čuti ideje o direktnom oružanom sukobu alijanse i Rusije. Kremlj je naveo da Moskva nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne za njene interese.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here