pixabay.com

Mnogi psi, čak i oni loše dresirani, mogu da izvršavaju razne jednostavne komande kao što su “sedi”, “lezi2 i “čekaj”. Ali, ima onih koji mogu da se sete imena stotina igračaka – loptica, patkica, kostiju, plišanih medvedića, piše agencija dpa.

Istraživanje mađarskog tima pokazalo je da oni ne samo da pamte razna imena, već da pamćenje traje i do dve godine, što pokazuje da ljudi nisu jedini koji dugo pamte reči.

Dugotrajno pamćenje igra veliku ulogu u razvoju jezika, pa je sposobnost životinja da pamte i kategorizuju imena predmet velikog naučnog interesovanja, objašnjavaju Mađari u časopisu “Biology Letters”.

Među psima koji mogu da pamte besprekorno su često psi rase border koli, koji se smatraju posebno poslušnom i inteligentnom vrstom.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da “nadareni” psi mogu vrlo brzo da pamte nazive novih predmeta. Šest pasa iz Norveške, Španije, Brazila, SAD, Holandije i Mađarske, na primer, uspelo je da za nedelju dana zapamti imena 11 do 12 novih igračaka.

Ovi testovi su objavljeni na društvenim mrežama i oduševili ljubitelje pasa širom sveta.

Eksperiment je nastavljen, pa je tim predvođen Šeni Dror sa Univerziteta Etveš Lorand u Budimpešti zamolio vlasnike pasa da sakriju igračke kako ih psi ne bi videli.

– Čekali smo dve godine, pa smo odlučili da ponovo testiramo pse, da vidimo da li se još uvek sećaju imena igračaka – rekla je Dror.

Tri border kolija su testirana sa dvanaest igračaka sa kojima su se igrali, jednom sa 11 i jednom sa pet. Broj je varirao, jer neki od vlasnika nisu prepoznali deo objekta.

Pohvale i nagrade

Tokom testiranja, vlasnici su stavljali igračke u prostoriju zajedno sa predmetima sa kojima su se njihovi psi stalno igrali. Zatim su seli u susednu sobu, van vidokruga svojih ljubimaca, i tražili od psa da pronađe određenu igračku. Ako bi to uradili uspešno, dobili bi pohvalu i nagradu.

Kamere u obe sobe bile su povezane na onlajn platformu gde su istraživači posmatrali ponašanje pasa u realnom vremenu.

– Posle dve godine svima nam je bilo teško da zapamtimo nazive igračaka – rekla je Dror.

“Ali ne psima.” Od njih pet, četiri su još zapamtila 60 do 75 odsto imena predmeta naučenih pre dve godine.

– Znali smo da psi pamte događaje najmanje 24 sata, a mirise do godinu dana – objasnila je Klaudija Fugaca, šefica istraživačke grupe. “Sada se pokazalo da najpametniji psi mogu da pamte reči i do dve godine”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here