Prvi srpski bioskop u Čikagu

0

Brojne nagrade na festivalima: Miša Tot

Film je nastao kao jedna od dve priče proizašle iz Totovog filma "Casting Gradž" koji je snimljen 2004. i pobrao je brojne nagrade na ovdašnjim festivalima. Reditelj je potom smislio da od ove 40-minutne priče uradi još dva dugometražna filma, od kojih je jedan upravo prikazan u SKC "Sveti Sava", a drugi će imati naslov "The Choice" (Izbor) i ukoliko bude sredstava biće uskoro završen.

Prva priča govori o glumcu Marku, njegovim umetničkim i životnim dilemama, preplitanjima života, pozornice, snova i snoviđenja, uz pitanja o integritetu, životnom putu i identitetu, a kompleksan lik odlično je oživeo Timothdž Burke.

 

Novi susret u petak

 

Već sledećeg petka publika će videti domaći film "Čekaj me i ja sigurno neću doći" (biće prikazan i u nedelju, u četiri popodne), u martu je čikaška premijera filma "Tamo i ovde", a potom naizmenično prikazivanje novih domaćih i nekomercijalnih evorpskih i američkih filmova.

 

U izuzetnoj glumačkoj podeli praktično nema loše odigrane uloge, a u ekipi su još i kostimograf Nataša Vučurović Đukić, prvi asistent reditelja Ratko Momčilović, muziku su radili Patriša Barber, Nataša Bogojević i Zvonko Tot, producenti su Kris Džentri, Viktor Fordžs i Predrag Konstantinović.

– Posle mnogih nagrada koji je dobio film "Casting Gradž" odlučio sam da priču produžimo i razvijemo je u dva pravca. Napisao sam dva scenarija, jedan je neka muška, a druga neka ženska perspektiva, i verujem da će to publika voleti da vidi – kaže za "Vesti" reditelj i scenarista Miša Tot.

On ističe da je okupio zanimljive ljude, odlične umetnike i da je sada najvažnije da se film završi i da ga publika vidi.

– Mi smo sada u fazi postprodukcije, na žalost nedostaju sredstva da film bude i kompletno završen, pa je ovo u Srpskom kulturnom centru prvo gledanje za prijatelje i poznanike. Ukoliko uspemo da sve završimo, u narednih par meseci film će biti upućen na nekoliko festivala.

 

Filmovi se mogu gledati potpuno nezavisno jedan od drugog, iako se i neki likovi i neke teme ponavljaju. Lik žene u filmu "The Choice" igra naša poznata glumica Irena Rodić.

 

Nažalost, sada neće biti lako završiti filmove jer se upravo sve dešava u teško vreme ekonomske krize, ali ipak verujem da će producenti i investitori umeti da prepoznaju kvalitet ove umetnosti i pomoći svojim sredstvima. Oba filma su niksobudžetna, ali visokokvalitetna. Na žalost, Čikago nije najbolje mesto za pravljenje filmova.

Iako prva projekcija nije mogla proći bez izvesnih tehničkih smetnji, uprava i članovi SKC "Sveti Sava" zaslužuju sve pohvale za opremanje i otvaranje prvog srpskog bioskopa u Čikagu.

 

Platno je donirao profesor Miodrag Radulovački, projektor Vlado Bjelopetrović, a suround sound sistem Miša Todorović. "Glavni krivci" za srpski bioskop su mladi i energični Ratko Momčilović i Željko Brakovčević.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here