EPA/Valdrin Xhemaj
Vjosa Osmani

Na inicijativu predsednice Kosova Vjose Osmani, u Prištini će 22. i 23. oktobra biti organizovano prvo izdanje Foruma žena, mir i bezbednost na temu “Izgradnja saveza za održivi mir”.

Prvo izdanje Foruma biće posvećeno nasleđu bivše američke sekretarke Medlin Olbrajt.

Forum će okupiti lidere iz regiona i sveta, akademike, predstavnike međunarodnih organizacija, civilnog društva i ličnosti odgovorne za sprovođenje ove agende.

Organizacija međunarodnog foruma je jedna od obaveza u okviru Samita za demokratiju.

Forum ima za cilj da jasno prenese poruku da su mir i bezbednost žena centralni stubovi kosovske vizije za održivi mir na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou, navode organizatori.

Kako dodaju, u fokusu ovogodišnjeg izdanja foruma biće “Izgradnja saveza za održivi mir”, kao platforma za razmenu najboljih praksi i lekcija naučenih iz iskustava zemalja učesnica, razvoj inkluzivnih i rodno izbalansiranih politika, kao i osmišljavanje novog okvira delovanja na tragu kontinuiranih promena arhitekture bezbednosti i mira u Evropi i šire.

U tom duhu, Forum će promovisati jaču ulogu žena u svim oblastima života.

Forum se organizuje u saradnji sa ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom uz podršku lokalnih i međunarodnih partnera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here