Prota s puškom vodio dnevnik

0

 

Scena iz filma "Bog junačku dušu da im prosti"


Ekipa igrano-dokumentarnog filma "Bog junačku dušu da im prosti", posvećenog srpskim borcima iz Loznice koji su učestvovali u boju na Ceru 1914. godine, nastavila je snimanje scena na otvorenom, u porti lozničke stare crkve. Prema rečima reditelja Zorana Grujića, očekuje se da se film prikaže početkom septembra.
Prema njegovim rečima, prva klapa filma pala je u septembru prošle godine na Saboru u Tršiću, ali je umesto u aprilu snimanje u eksterijeru nastavljeno tek ove sedmice.
– Posao praktično nismo ni prekidali pošto smo u međuvreme radili studijsko snimanje jer je u pitanju takva vrsta filma gde će biti dosta kazivanja naratora, pokrivenih arhivskim snimcima i fotografijama. Posle scena kod crkve, naredne sedmice radimo u Tršiću i na obali Drine u Gornjoj Koviljači. Prema planu je da u narednih 10 dana završimo snimanje, a onda slede montaža i premijera početkom septembra. Tako ćemo posle više odlaganja i poteškoća ipak snimiti filmsku priču zasnovanu na zapisima sačuvanim u ratnom dnevniku "Ratne crtice od 1912 – 1918. godine" lozničkog sveštenika Jovana M. Boškovića, koji je sa Vojskom Srbije prošao Albaniju i Solunski front – kaže reditelj i autor scenarija. Film se snima prema tekstu profesora Radovana Simića – kaže Grujić.

Reditelj: Zoran Grujić

Prema njegovim rečima, film se snima u godini obeležavanja veka slavnih bitaka iz Prvog svetskog rata, kao što je Cerska bitka, kako bi se pokolenja upoznala s podvizima ljudi koji su svoje živote dali za slobodu Srbije.
Prota Jovan M. Bošković vodio je ratni dnevnik koji je objavljen u Šapcu 1932, a film priča o onome što se desilo lozničkom odredu i proti kao učesniku te bitke na Jadru od 12. i 13. avgusta 1914. godine. Loznički odred primio je prvi udar kada je austrougarska vojska prešla Drinu kod Ade Kurjačice, nedaleko od Loznice. Film je istinita priča o junacima koji su pomalo zaboravljeni i prilika je da se današnje generacije podsete njihovog dela.
Glavna uloga prote Jovana poverena je Marku Janjiću, a u glumačkoj ekipi su: Aleksandar Gligorić, Željko Maksimović, Milan Antonić, Branko Perišić, Miroslav Savić, Đorđe Marković, takođe profesionalni glumci rodom iz Loznice. Muziku komponuje još jedan Lozničanin, Svetislav Božić.

 

Podrška
– Film se radi uz podršku Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, mnogo pokrovitelja i donatora, i grada. Uprkos finansijskim problemima, ekipa je rešila da završi film i u tome će uspeti – kaže Grujić.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here