Prorusi hakovali sajt Merkelove

0
Angela Merkel

Odgovornost za blokadu sajta nemačke kancelarke Angele Merkel preuzela je proruska hakerska grupa iz Ukrajine. Zvanični sajt Merkelove i sajtovi nemačke vlade i Donjeg doma nemačkog parlamenta Bundestaga bili su privremeno van funkcije nakon izvršenog, kako je kancelarkin portparol Štefan Zajbert rekao, "ozbiljnog napada".
– Centar podataka našeg provajdera je teško napadnut, a napad su, po svemu sudeći, izveli različiti spoljašnji sistemi – izjavio je Zajbert, dodajući da ne raspolaže drugim detaljima.
On je potvrdio da je privremeno napadnut i sajt nemačkog ministarstva spoljnih poslova. Hakeri, koji sebe nazivaju "Sajber Berkut", poručili su u saopštenju da su oni oborili sajtove nemačke kancelarke i Bundestaga. Napad se dogodio dok se ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk nalazi se u poseti Berlinu, gde danas razgovara s nemačkim predsednikom Joakimom Gaukom, a sutra s Merkelovom. Hakeri su poručili da apeluju na Nemačku da "prestane da pruža finansijsku i političku pomoć zločinačkom režimu u Kijevu koji je započeo krvavi građanski rat". Oni su, takođe, naveli da se Jacenjuk nada će dobiti finansijsku pomoć EU i MMF "da bi proširio rat, a ne da bi obnovio uništenu infrastrukturu u Ukrajini".
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here