EPA/Christopher Neundorf

​Slaba potražnja litijum-jonskih baterija za automobilsku industriju, Kina koja pokazuje neverovatnu fleksibilnost i moć u ovoj oblasti i BMW koji je upravo otkazao ugovor težak 2,5 milijardi dolara, zakucali su prvi ekser u kovčeg švedskog baterijskog čeda.

Od svog osnivanja 2016. godine Northvolt je propagirao da je njihova “najzelenija baterija na svetu” nema alternativu u automobilskoj industriji. Superbrzi uspon Northvolta privukao je milijarde dolara investicija i porudžbina od najvećih svetskih automobilskih kompanija, uključujući VW, BMW i Volvo.

Notrhvolt je bio i lepa politička priča tih godina, ne samo da je trebalo da bude vodeći projekat švedske “zelene industrijske revolucije”, već je pozdravljen kao velika nada Evrope protiv zavisnosti od nafte i uvezenih baterija iz Kine.

Kakva je situacija potvrđuje i podatak da je u junu ove godine BMW otkazao ugovor od 2,5 milijardi dolara sa Northvoltom. A prošle nedelje, usred rastuće krize novčanog toka, proizvođač baterija je objavio da otpušta 1.600 radnika i obustavlja proširenje svoje fabrike Northvolt Ett u gradu Šelefteo.

Švedska vlada je pod oznakom hitno odbacila ideju da bude spas za Northvolt, ali sudbina kompanije preti da bude politički problem i za Švedsku i za EU.

Ministarka energetike i industrije, bogate Švedske, Eba Buš, rekla je da švedska vlada “aktivno radi” kako bi pomogla Northvoltu da nastavi sa radom i da pomno prati razvoj događaja, ali da ne bi bilo prikladno da se država uključi sa zajmovima poreskih obveznika ili kao partner.

Premijer Ulf Kristerson rekao je da vlada pomaže u pronalaženju novih sponzora i modela vlasništva, o čemu je rekao da su razgovarali sa Nemačkom, koja je takođe isključila finansijski spas za ovu kompaniju smeštenu u polarnom krugu.

– Northvolt trenutno ima više od 60 milijardi kruna (oko pet milijardi dolara) duga dobavljačima, pravi ogromne gubitke svakodnevno i ne može da poveća proizvodnju – navodi Kristijan Sandstrem, vanredni profesor i kolumnista poslovnog lista “Afarsvarlden”.

– Svaka nova sredstva će u ovom trenutku ići samo kreditorima. Jedini način da se ovo reši je bankrot – tvrdi on.

Očigledno, loša koncepcija i prebrz ulazak u nepoznato polje elektrifikacije automobilske industrije uzimaju svoj danak. Čak ni čuveni švedski standard ovaj litijum-jonski eksperiment izdržati ne može, prenose “Vrele gume”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here