Propao gasni sporazum

0

 

DEO GASOVODA U SLOVAČKOJ: Možda će uskoro presušiti ako Rusi obustave snabdevanje

Rusija, Ukrajina i Evropska unija nisu uspele da u Varšavi postignu dogovor o snabdevanju gasom u okolnostima rastuće krize u Ukrajini koja sve više klizi u klasičan građanski rat. Po rečima evropskog komesara za energetiku, Nemca Gintera Etingera, zakazana su još dva kruga pregovora za dve, odnosno četiri nedelje. Ukoliko ni tada ne dođe do dogovora, Evropi preti ozbiljna energetska kriza. Dug Ukrajine prema Gaspromu narastao je na 3,5 milijardi dolara.
– Naše ukrajinske kolege na sastanku nisu rekle da li i kada nameravaju da plate gas, kako onaj koji je već isporučen, tako i količine koje se sada ugovaraju – rekao je Aleksandr Novak, ruski ministar energetike.

Oprez Brisela

Nemačka uvozi oko trećine gasnih potreba iz Rusije, Francuska ne uvozi ništa, ali zato Poljska uvozi više od 60 odsto potreba, dok baltičke članice EU u potpunosti zavise od ruskog gasa. Stoga nije ni pregovaračka pozicija svake zemlje prema Rusiji ista. Naravno, Moskva tu prednost vešto koristi. Zbog toga je i komesar Etinger najavio da će Brisel ubuduće insistirati da Rusija pregovara sa EU, a ne sa svakom članicom posebno.

Rusi su odlučili da ne traže novac unapred, ali će 16. maj biti crvena linija kada će morati precizno da budu dogovorene isporuke za jun.
– Ukrajina ima rok do 31. maja da plati dugove – jasan je bio Novak, koji je napomenuo da je Kijev dobio od MMF-a prvu tranšu pomoći od 3,2 milijarde dolara (od ukupno odobrenih 17 milijardi) i da taj novac može da iskoristi da plati gas.
Ali, ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan je rekao da njegova zemlja namerava da novac od MMF-a iskoristi za podizanje privrede, a ne gasne dugove, jer Ukrajina osporava ovu rusku računicu.
– Mi ne možemo da plaćamo 500 dolara za 1.000 kubika gasa. Isporučene količine bile su ugovorene po ceni od 268 dolara za 1.000 kubika i Ukrajina je spremna da dug plati po toj računici – dodao je Prodan.
Iz Moskve je odmah stigao odgovor u saopštenju Gasproma: "Ukrajina nije platila ni dolar, čak ni po računici od 268 dolara za gas."
Evropa je veoma zainteresovana za sporazum Rusije i Ukrajine, jer, ukoliko ga ne bude, Gasprom bi mogao da zavrne slavine, a to bi značilo i da bi mnoge evropske zemlje ostale bez gasa.
Inače, Rusija je "podsetila" Ukrajinu da je povlašćena cena gasa toj zemlji bila odobrena na osnovu ugovora dve države o iznajmljivanju vojne luke u Sevastopolju za sedište ruske Crnomorske flote. Sada, kad je "Krim deo Rusije", ugovor o iznajmljivanju više ne postoji, a za Ukrajinu važi "redovan cenovnik".

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here