Vesti
Članovi uprave i prof. dr Hing-Vau Čau i njegova porodica

Srbi iz Kensa i okoline su pre tridesetak godina osnovali klub „Srpski kulturni i informativni centar Kens“.

Od osnivanja do danas članstvo centra se uvećalo sa trideset na preko stotinu članova i okuplja Srbe naseljene u Kensu i pravoslavce drugih nacija, a privukao je i najnoviji talas Srba koji su se preselili iz Melburna i nešto manje iz Sidneja. Centar se bavi promocijom srpske kulture i pravoslavne religije.

Osnivački odbor i osnivači centra su prošli kroz razne peripetije prilikom otkupljivanja prostora, i zahvaljujući doslednosti da se održi srpska tradicija i kultura, posluje i danas, okupljajući naše iseljenike i redovno obeležavajući svoju slavu Svetog Iliju, na koju pozivaju pravoslavne sveštenike, ali i muzičare iz Sidneja i Melburna.

Evidentno je da srpski narod u Kensu ima potrebu za osnivanjem svoje crkve i redovnim prisustvom sveštenog lica.

U poslednjih pet godina, pretposlednji predsednik Zoran Tasić je doveo Centar u daleko bolju finansijsku poziciju.

Sadašnji predsednik uprave Goran Savić radi na proširenju društvenih aktivnosti i učvršćivanju kulturnih veza sa Aboridžinima, o kojima je Srbin, Sreten Božić pod pseudonimom B. Wongar napisao knjige koje su prevedene na 13 jezika i prodate u preko million primeraka, kao što je zabeleženo 2006. Njegove knjige su najpoznatija književna prezentacija kulture australijskih Abordižina.

Sadašnji predsednik kluba Goran Savić, vođen vizijom da unapredi Centar, organizovao je Srpsko-francuske večeri, razne kulturne manifestacije i socijala druženja, kao što je održavanje prepodnevnih čajanki svake poslednje subote u mesecu.

Centar je jedini ove vrste za Srbe u severnom Kvinslandu, i početkom septembra ove godine su održali prvo Disko veče – zabavu, sa pripadnicima francuskih iseljenika koji žive u Kensu, okolini i okolnim ostrvima, koje je bilo dobro posećeno.

Srbi i Francuzi severnog Kvinslanda održavaju tradicionalno prijateljski odnos, što se pokazalo i prilikom ove zabave koja je privukla ne samo Srbe i Francuze, već i druge nacije kao što su Australijanci, Grci, Englezi, i drugi.

Sve ovo je bilo moguće i uspešno zahvaljujući velikoj podršci ruskih prijatelja koji, takođe, imaju svoju lepu zajednicu u Kensu.

U nijednom trenutku ne treba zaboraviti sve one članove Centra, kao i prijatelje drugih nacija koji su godinama pomagali i pomažu svojim nesebičnim radom, a u interesu srpske zajednice Kensa.

Imajući u vidu sve veći priliv Srba u Kens, bez obzira na nacionalnu i etničku pripadnost posetilaca, vrata Centra, koji se nalazi na adresi 67 Greenslopes St, Edge Hill QLD 4870, su uvek otvorena po starom, dobrom, srpskom običaju, u stilu domaćinskog gostoprimstva, za sve ljude dobre volje.

Predsednik Centra Goran Savić, član uprave Miroslav Babić i prof. dr Hing-Vau Čau

Nadogradnja i proširenje

Predsednik Savić, koji se sa porodicom preselio iz Melburna u Kens, je idejno vrlo kreativan u planovima za unapređenje centra, i to u više smernica.

Preko prijateljice, profesorke Zore Vrčelj, osnivača i izvršnog direktora Built Environment programa na Viktorija univerzitetu iz Melburna, po čijoj preporuci prof. dr inženjerstva Hing-Vau Čau, sa katedre za arhitekturu istog Univerziteta, pomaže, sa svojom grupom studenata, u pravljenju besplatnog arhitektonskog plana za buduću nadogradnju i proširenje prostorija centra.

Profesor Hing-Vau Čau je sa svojim studentima početkom septembra ove godine posetio naš klub i razgovarao se predsednikom i članovima uprave o budućem građevinskom planu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here