pixabay.com

Promena vlasti u Rusiji će se desiti u roku od pet godina, a invazija na Ukrajinu doprineće padu režima ruskog predsednika Vladimira Putina, izjavio je ruski biznismen i opozicionar Mihail Hodorkovski u intervjuu za francuski dnevnik “Le Figaro”.

– Kremlj je pokušao da ubedi ceo svet da je Putin izašao jači iz pobune (plaćeničke) Vagner grupe. Međutim, znamo da to nije slučaj. Stanovništvo je daleko od aktivnog podržavanja režima. Ponekad je veoma pozitivno primalo Vagnerove ljude tokom njihovog pokušaja da napreduju na Moskvu (…), a lojalnost vojske bila je daleko od idealne – rekao je Hodorkovski, koji živi u egzilu u Velikoj Britaniji.

Prema njegovim rečima, Putin je odlučan da ide do kraja i svoje političke poteškoće će uvek rešavati ratovima.

– On ne može da promeni svoj metod. Problem je što u zapadnim zemljama više nema političkih lidera, već samo političkih predstavnika. U ratnoj situaciji koju Evropa danas proživljava, potreban je lider koji će umeti da objasni svom narodu da mora korenito promeniti mentalitet. Takvu strukturu su imali Vinston Čerčil, Helmut Kol i Vili Brant – kaže bivši šef naftne kompanije Jukos.

Hodorkovski dodaje da je zabrinut zbog rusofobije, koju, kako je naveo, nije primetio u Sjedinjenim Američkim Državama, već u Evropi.

On je ocenio da to služi samo Putinu, koji može da kaže da je ceo ruski narod napadnut, a ne samo njegov režim.

– Ako Zapad prestane da pomaže Ukrajini, a Putin uspe da okupira značajan deo teritorije Ukrajine, ili čak celu Ukrajinu, on neće dobiti ogroman politički ili ekonomski kapital. Borbe na ukrajinskoj teritoriji će se nastaviti i sankcije će ostati na snazi –  smatra Hodorkovski.

Kako ističe, Rusija će stoga doživeti minimalan ekonomski rast, pa čak i recesiju, a Putin će se naći u situaciji da će morati da započne novi rat da bi ostao na vlasti.

– U najboljem scenariju za NATO, ovaj novi rat će početi u zapadnoj Ukrajini. U najgorem slučaju, divljaće na teritoriji jedne zemlje NATO-a – rekao je Hodorkovski.

Po njegovom mišljenju, samo promena režima u Kremlju omogućiće Ukrajincima da povrate svoju teritoriju i vrate državne granice iz 1991. godine.

– Ali na kraju su ove dve mogućnosti potpuno isprepletene. Ovo su dve strane istog novčića. Uveren sam i da će u narednih pet godina doći do promene režima u Rusiji –  rekao je ruski opozicionar.

Prema Hodorkovskom, problem je u tome što je današnjim ruskim oligarsima u interesu da Putina zadrže na vlasti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here