Proleće uvek lepše od jeseni

0

Trećeligaš Slavija proslavlja 40 godina postojanja

Tačno 22 srpska fudbalska kluba sa 50 ekipa u Švajcarskoj završila su jesenje prvenstvo u takmičarskoj 2009/10. i postigla "srednje" rezultate koji na neki način ohrabruju da se više može očekivati u prolećnom delu. Ono što je veoma važno istaći jeste činjenica da smo najbrojnija fudbalska nacija od 72 koliko ih živi u zemlji "sireva i čokolada", čak i Italijana, kojih ima preko pola miliona u odnosnu na našu dijasporu koja broji oko 150.000 Srba.

Veterani blistaju

 

Na radost svih naših ljudi veterani Jugoslavije iz Ciriha plasirali su se u polufinale švajcarskog Kupa. Smeši im se i treći pehar, što ne bi bilo veliko iznenađenje kao prva dva puta pre sedam i četiri godine. To je tada bilo prvi put u istoriji da jedan strani klub osvoji tako važan pehar.

Naravno, večita slabost koja svake godine sve više upozorava je nedovoljan broj juniorskih timova: Slavija i Jugos po dva, Sloboda, Mladost, Morava, dok jedino odskače ciriška Jugoslavija sa sedam timova mladih.

Već niz godina naše ekipe nisu, kao ove sezone, bile bez predstavnika u Drugoj ligi, a od trećeligaša najbolju poziciju zauzela je Slavija iz Lozane, koja je ove sezone proslavila 40-godišnjicu postojanja.

 

 

Jedinstvo iz Berna je na začelju, a Jugoslavija, koja će od sledeće godine igrati pod imenom Srbija, jeste na sredini tabele. Drina iz Tesina je u "zlatnoj sredini", što bi moglo biti sasvim dovoljno da u nastavku prvenstva ostvare dugo željeni san i plasiraju se u Drugu ligu.

Oživeti rad Saveza

 

Srpski fudbalski savez, koji je izabran pre tri godine, organizovao je samo dva turnira i – stao sa radom! Kako se "šuška" u fudbalskim krugovima, novi Upravni odbor krovne organizacije Srba planira da što pre održi vanrednu godišnju skupštinu i izabere novo rukovodstvo.

Nešto više ohrabruju četvoroligaši. Sloboda (Bazel), Mladost (Arau), "Vladimir Durković" (Gosau), Republika Srpska i Morava (Cirih), Srbija (Ucvil) nalaze se na prvom mestu i očekivati je da se svi krajem prolećnog dela plasiraju u Treću ligu.
Crvena zvezda (Uster), Beograd (Bazel), Srbija (Lucern), drugi tim Jugoslavije bi trebalo da zadrže pozicije u društvu četvoroligaša.

Petoligaši se "koprcaju" na svoj način, međutim, sa velikim ambicijama prvenstvo su počeli igrač Sloge (Bil), koji su na drugom mestu i svi su izgledi da će se vratiti u društvo četvrtoligaša. Srbija iz Burgdorfa je na trećoj poziciji, a sa novim pojačanjima ambicije su sam vrh tabele.

Bratstvo (Soloturn), Sloboda II (Bazel), Morava II, Jedinstvo (Sent Galen), Slavija II, Jugoslavija (Arau) Mladost II, SKK Cug 94, sigurno će dobro obaviti svoj deo posla.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here