Program RTS-a za čitavu dijasporu

0

Ministar Srđan Srećković izjavio je Tanjugu posle potpisivanja protokola da je Vlada Srbije prepoznala državni i nacionalni interes da se program nacionalne televizije vidi u svim delovima sveta gde živi srpska dijaspora, koju čini između tri i četiri miliona ljudi.

Ministar za dijasporu: Srđan Srećković

"Ja sam apsolutno uveren da će ovaj potez biti još jedan jasan znak pripadnicima našeg rasejanja da je država Srbija otpočela novu, odgovornu i dugoročnu politiku od koje će koristi imati i država Srbija i svaki naš čovek, ma gde živeo", rekao je Srećković, i dodao da će emitovanje programa RTS-a u inostranstvu imati političke, ekonomske i kulturološke implikacije.

Ministar je izrazio uverenje da će emitovanjem RTS-ovog programa potencijalni investitori iz dijaspore dobiti konkretnije i potpunije informacije o svim investicionim projektima koje država Srbija nudi, ali i da će se intenzivnije uključiti u popravljanje imidža Srbije.

"Uveren sam i da će ova odluka doprineti i očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma u dijaspori, što je naš državni i nacionalni interes, i to je veoma značajno sa istorijskog i sa civilizacijskog aspekta", rekao je Srećković.

Kako je istakao, građani Srbije treba da znaju da će svako ulaganje u politiku prema dijaspori i Srbima u regionu dati mnogostruke koristi državi i svim njenim građanima.

"Ja zaista verujem da će ova odluka biti konkretan signal i našoj dijaspori da se gradi nova politika zasnovana na partnerskim odnosima i da vraćamo poverenje koje je dugo izostajalo", rekao je Srećković, i zaključio da je Srbija danas zemlja koja poštuje sve međunarodne standarde ponašanja, ali da s druge strane štiti svoje državne i nacionalne interese.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here