Profesore oduševili igrom i pesmom

0

 

Pohvale gradonačelnika

Gradonačelnik Gmundena Hajnc Jozef Kepl sa malim i opravdanim zakašnjenjem zbog drugih obaveza, stigao je u pozorište i tokom celog programa bio u društvu našeg generalnog konzula Zorana Jeremića i predsednika kluba "Knez Lazar" Stanojla Petrovića. Nije propustio priliku da se obrati organizatoru i gostima i izrazio zadovoljstvo onim što su prikazali naši zemljaci na bini. Prvi čovek Gmundena probao je i srpske specijalitete.

Na "daskama koje život znače", u prelepoj velikoj sali Gradskog pozorišta u Gmundenu srpska zajednica imala je više nego zapažen nastup. Prvi put se neka zajednica doseljenika predstavila u najznačajnijoj kulturnoj ustanovi, kakvo je pozorište. Domaćin, srpski klub "Knez Lazar" iz grada na obalama jezera Traunze zajedno sa prijateljima iz "Vidovdana" iz Linca i "Vuka Karadžića" iz Štajera, imao je šta da pokaže i prikaže ne samo našim zemljacima već i Austrijancima, koji su u priličnom broju došli. Brojni aplauzi i pozivi na bis najbolja su potvrda uspešnosti ovog projekta.

Članovi folklora, pogotovo iz Gmundena i Linca, nisu imali tremu na velikoj sceni. Naprotiv, delovali su poput iskusnih majstora igre i pesme iz zavičaja. Uostalom članove folklorne sekcije kluba "Knez Lazar",

Pogača, proja i pečenje

Kao što i dolikuje srpskom domaćinu, pre i posle uspešne promocije folklora u Gmundenu brojni gosti uživali su u specijalitetima iz Srbije. Zahvaljujući vrednim zemljakinjama pripremljena je pogača kojom su uz rakiju na ulazu dočekivani gosti. Posle gotovo dvočasovnog programa svi su imali mogućnost da probaju proju, pečenje, kiselu papriku… razne vrste kolača i nekoliko vrsta vina.

posmatrali su i njihovi profesori iz srednje škole u Gmundenu koji su takođe na poziv svojih dojučerašnjih učenika bili u publici. Raznovrsne igre i pesme od Glamoča do južne Srbije, lepota i mladost, članova folklornih sekcija obučenih u prelepe nošnje, nikoga nisu ostavili ravnodušnim. U potpunosti su se potrudili da svi napuste pozorište sa vidnim osmehom na licima.

Ono što je najbitnije jeste činjenica da su gradske vlasti izašle u susret našoj zajednici i ustupile termin u prestižnoj ustanovi kako bi se predstavila naša kultura. To je potvrda da naši zemljaci imaju vrlo važnu ulogu u ovom gradu.

– Zahvalni smo pre svega gradonačelniku Gmundena, gospodinu Keplu koji nam je izašao u susret prilikom dobijanja termina za ovu manifestaciju i što je lično došao u pozorište. To je svakako velika stvar za sve nas jer imamo mogućnost da predstavimo deo naše bogate tradicije i u isto vreme dokažemo da smo narod koji zaslužuje puno poštovanje – kaže jedan od idejnih tvoraca ove manifestacije, Dragiša Vasiljević Gica inače koreograf folklorne sekcije kluba "Knez Lazar".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here