Prodaja Telekoma je hitna

0

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Mateo Patrone kaže da ta finansijska institucija nikako nije protiv izlaska Telekoma Srbija na berzu. Ipak, kako je rekao, smatraju da je toj kompaniji potreban strateški investitor koji će imati značajnu "porciju vlasničkog udela".
Kako je naglasio, izlazak Telekoma na berzu ne isključuje i traženje strateškog partnera za tu kompaniju. On je kazao da su predstavnici EBRD već razgovarali sa premijerom Aleksandrom Vučićem o privatizaciji ne samo Telekoma, već različitih srpskih kompanija, a naročito Dunav osiguranja i Aerodroma "Nikola Tesla".
"Postoji interes srpskih vlasti da se te firme privatizuju. Nadamo se da će taj proces uskoro početi", rekao je Patrone.

Mateo Patrone

Prema njegovim rečima, EBRD je zainteresovana da učestvuje na više načina u privatizaciji – bilo kroz kupovinu udela zajedno sa drugim investitorima, da finansira druge investitore koji bi kupili udeo ili obezbedili finansiranje kompaniji za dalje investicije.
On je podsetio da ta banka već ima vlasničke udele u 39 kompanija u Srbiji. Kako je rekao, u vlasništvu EBRD-a je i oko 25 odsto u državnim bankama – Komercijalnoj i Čačanskoj. Takođe, dodaje, EBRD ima udeo i u privatnim kompanijama, poput MK grupe, Viktorija grupe, Forma ideale.
Pravilo je, kaže, Patrone, da EBRD uvek investira u manjinski paket akcija. Upitan da li učestvuju u odlučivanju, odgovara da su angažovani u korporativnom upravljanju. Istovremeno, ministar privrede Dušan Vujović je izjavio da je prodaja Telekoma Srbija gotova stvar i da će se taj posao brzo realizovati.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here