Problem je maternji, a ne nemački jezik

0

Na zajedničkom zasedanju Migracionog odbora i Odbora za školstvo, predstavnici migranata nisu se složili sa prisutnim nemačkim stručnjacima koji su, govoreći o različitim oblastima integracije stranaca, potisnuli u drugi plan maternji jezik dece migrantskog porekla. O ovome su govorili stručnjaci za migracije: prof. dr Incli Drim, Regina Hartung i Džesika Loter, a u ime Saveta roditelja turskih škola u Donjoj Saksoniji referat je podnela Hava Memertas.

 

 

Hava Mermertas i Vladimir Pavlović

Prema rečima Džesike Loter, škola je u Nemačkoj istinski ključ za uklapanje stranaca, ali je veoma bitno i šire integrativno delovanje u društvenim strukturama mesta stanovanja. Predstavnici škola nisu dozvolili da se sva odgovornost prebaci na njihova pleća, pa su upozorili da se u posao oko integracije moraju uključiti svi u društvu.

 

 

Promena odbora

 

Migracioni odbor trenutno čine jedanaest odbornika gradske skupštine i isto toliko predstavnika migranata koji su nekada bili birani glasanjem, a potom se prešlo na njihovo imenovanje. Prema novim zamislima, ovo savetodavno telo bi se prilagodilo novim vremenima, pa bi se zvalo Internacionalni odbor, a članovi bi se kao u Štutgartu i Lineburgu, birali putem konkursa.

Posebnu pažnju prisutnih, naočito odbornika, izazvao je govor Turkinje Have Mermertas koja se založila za učenje maternjeg jezika i očuvanje nacionalnog identiteta. Ona smatra da deci stranaca koja žive u normalnim uslovima, nije problem nemački već maternji jezik, a da bi deca migrantskog porekla koja dobro znaju maternji jezik, mogla da budu od koristi privrednicima koji potiču iz istih zemalja porekla.
– Moramo najpre da shvatimo da su sva deca u ovom gradu, naša deca, pa da probleme rešavamo iz tog ugla – rekao je direktor IGS škole Linden.
– Nemačka deca imaju svoj jezik i svoj nacionalni identitet, a moja deca ih nemaju – uzvratila je Hava Mermeters, inače majka četvoro dece.
Sednici su prisustvovalii i srpski predstavnici, inž. Vladimir Pavlović i Ivan Bajković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here