Boban Ristić
Međunarodni sajam privrede u Tešnju

Privredna komora Srbije prvi put ove godine organizovala je nastup privrednika na  Međunarodnom sajmu privrede u Tešnju, u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na Nacionalnom štandu Srbije od 25. do 28. septembra nastupa 12 izlagača iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, metalske, hemijske, usluga transporta, reciklaže, logistike, naučnoistraživačke delatnosti. 

Ministarka privrede Republike Srbije Adrijana Mesarović, na otvaranju Sajma, istakla je da je ova manifestacija, motivisana susretima privrednih lidera i povezivanjem poslovnih misija, pokazatelj pravca ekonomskog razvoja.

„Jedino osnaživanjem lidera i prateći njihovu viziju možemo dostići ekonomski rast kojem težimo, a prioritet u razvoju ambijenta za industrijsko i privredno osnaživanje predstavlja infrastrukturni rast“, istakla je Mesarović, poručujući da ne možemo da čekamo da se infrastruktura zaokruži, jer je to proces koji će trajati.

Kako je istakla, Srbija je u proteklih 12 godina, zahvaljujući politici i viziji predsednika Aleksandra Vučića, po pitanju izgradnje i modernizacije infrastrukture napravila pravu revoluciju. „Imamo najbržu prugu u regionu, nove autoputeve, gradimo mostove, i to su te saobraćajne veze neophodne za dalji razvoj“, dodala je.

Mesarović je navela da  ekonomska razmena između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine iznosi bezmalo 3 milijarde evra, što je, kako je ocenila, sa jedne strane  impozantno, ali svakako nije dovoljno.

„Potrebno je da se usmerimo na jačanje industrijskih potencijala i stvaranje regionalnih proizvoda, što smo imali u ne tako dalekoj istoriji. Srbija želi da bude partner svima u regionu jer izolovane privrede ne rastu. Moramo da stvaramo za buduća tržišta i buduće generacije, a da bismo to postigli moramo zajedno da predviđamo trendove, razumemo potrebe i razmenjujemo iskustva“, poručila je ministarka privrede.

Na ceremoniji otvaranja Sajma obratili su se i visoki zvaničnici Federacije Bih, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, diplomatskog kora, opština, lokalnih samouprava i kantona.

Marko Obradović, direktor Sektora za marketing i edukaciju Privredne komore Srbije naveo je da se na 18. Međunarodnom sajmu privrede u Tešnju, na Nacionalnom štandu Srbije predstavljaju: „Tehnomarket“ kompanija u oblasti proizvodnje aluminijumskih profila, „Imlek“ proizvođač i prerađivač mleka, „Nektar“ prerada voća i povrća, „Adonis“ proizvođač čaja, „Intermino“ kompaija koja se bavi IT-jem i konsultantskim uslugama, „Hemofluid“ proizvođač motornih ulja, „NS BOMI“ firma koja posluje u oblasti proizvodnje konditorskih proizvoda i trgovine, naučnoistraživači Institut za kukuruz „Zemun polje“, „FOP – Agrotek“ proizvođač poljoprivredne mehanizacije, „Vapoli“ proizvodnja plastičnih cevi, „Motoplast“ proizvodnja elastičnih folija i kompanija „Milšped“ koja se bavi pružanjem logističkih usluga.

Nastup na sajmu u Tešnju dobra je prilika da domaći izlagači predstave proizvode i plasiraju ih na tržište Bosne i Hercegovine ali i treća tržišta, kao i da učvrste postojeće i steknu nove poslovne kontakte, poručio je Obradović.

Na Sajmu privrede u Tešnju, učestvuje oko 600 izlagača i predstavnika iz oko 20 zemalja u gotovo svim oblastima privrede, od metaloprerade, mašinske, drvne, automobilske industrije, preko prehrambene, tekstilne, drvne, građevinarstva, informacionih tehnologija, do turizma i javnog sektora. Osim izlagačkog programa, učesnici i posetioci Sajma biće u prilici da učestvuju na stručnim skupovima posvećenim novoj regulativi EU u oblasti energetike, međunarodnim susretima privrednika…

Ministarka privrede posetila je i Nacionalni štand Srbije i razgovarala sa izlagačima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here