Pritisak na Putina? Nikada!

0

Tajkun patriota: Genadij Timčenko

Ruski biznismen Genadij Timčenko izjavio je da ruska poslovna elita neće pritiskati predsednika da promeni taktiku prema Ukrajini zbog zapadnih sankcija. Timčenko, koji je blizak Vladimiru Putinu, ocenio je u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji Itar-TASS da je Zapad pogrešio kada je doneo kaznene mere da bi izvršio pritisak na Putinov najbliži krug i naterao Rusiju da promenu politiku prema Ukrajini. Na pitanje da li poslovna elita može uticati na Putina, Timčenko je rekao da to odmah može da bude isključeno.

Nemci stopirali posao sa Rusima

Vlada u Berlinu je definitivno stopirala ugovor o izgradnji jednog borilačkog trening-centra, koji je diseldorfski vojni koncern Rajnmetal sklopio sa vladom u Kremlju. U martu je nemački ministar privrede Zigmar Gabrijel privremeno obustavio ovaj projekat kao reagovanje na krimsku krizu. Konačnim opozivom je Nemačka otišla korak dalje od EU sankcija, koje predviđaju moratorijum na poslove naoružavanja, ali ne obuhvataju već sklopljene poslove. Rajnmetal je ove godine trebalo da ruskoj vojsci preda haj-teh borilački trening-centar u Mulinu, u kojem godišnje može da se obučava i do 30.000 vojnika na najmodernijim simulatorima. Posao je bio vredan 100 miliona evra.

– Vladimir Vladimirovič Putin jedino misli na interese Rusije. I tačka. Oko toga nema kompromisa – izjavio je Timčenko, čije se bogatstvo procenjuje na između 12-16 milijardi dolara.
– Bilo bi naivno pomisliti da sa takvim metodama bilo ko može da nas zaplaši ili primora da se povučemo – zaključio je Timčenko, koji je među prvim ruskim biznismenima kojima su SAD, u okviru širih zapadnih sankcija protiv Rusije, zamrzle imovinu i zabranile izdavanje vize. Timčenko poseduje veliki udeo u ruskom proizvođaču gasa Novateku, rudniku uglja Kolmaru, Banci Rusija i petrohemijskoj kompaniji Sibur.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here