EPA/Đorđe Savić

Istoričar Saša Adamović izjavio je da je Priština odnedavno vrlo osetljiva na sve što može da dovede u pitanje takozvanu nezavisnost Kosova, pa to objašnjava i aktuelnu buru oko knjige u srpskoj misiji u Briselu „Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije“, zbog čega su reakcije albanskih političara otišle toliko daleko da zahtevaju izvinjenje visokih zvaničnika Evropske unije.

– Po principu da su u strahu velike oči, svuda vide potencijalne pretnje, a sada je problem fotografija Aleksandra Vučića i Varheljija na kojoj se vidi knjiga „Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije“ na engleskom jeziku. Nisu im očito smetale proja i pogača, ali knjiga koja dokazuje ne samo hrišćansku tradiciju južne srpske pokrajine nego i vekovno prisustvo Srba na prostoru KiM – to je sigurno nešto što može veoma da uznemiri kosovsku albansku javnost – kaže Adamović.

Da li incident zbog knjige pokazuje nervozu Prištine kada je reč o nastavku dijaloga?

– Dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije je zapravo za kosovske Albance još zona komfora, u kojoj se osećaju bezbedno jer osećaju da Brisel, a uz Brisel i Berlin, zapravo jedino što traže jeste da Srbija prizna Kosovo. Zato i ne čudi toliki otpor koji imaju prema inicijativi ambasadora Grenela u vezi sa nastavkom dijaloga.

Šta je zasmetalo Meljizi Haradinaj Stuble, kosovskoj ministarki spoljnih poslova i dijaspore, u vezi sa knjigom – Kosovo i Metohija ili hrišćansko nasleđe?

– Moguće da joj je zasmetalo i jedno i drugo. Izraz Metohija inače označava posed Pravoslavne crkve. Jednostavno, sve vreme su se trudili da taj naziv izbace kako bi koristili samo termin Kosovo, ali činjenica je da su Kosovo i Metohija oduvek bili srpski i hrišćanski.

Da li i dalje postoji opasnost od otimanja hrišćanskog nasleđa na KiM, pogotovo nakon nedavnih događaja u Istanbulu u vezi sa pretvaranjem muzeja Aja Sofije u džamiju?

– Bilo je, naravno, i ranije pokušaja kosovskih Albanaca da srpsko pravoslavno hrišćansko nasleđe na KiM na neki čudan način postane albansko nasleđe. Ono što se nedavno desilo u Istanbulu, kada je Aja Sofija kao jedan od najznačajnijih hrišćanskih simbola pretvorena u džamiju, ali i ono što se dešava u Crnoj Gori zahvaljujući Đukanovićevom zakonu o slobodi veroispovesti, koji predstavlja jak udarac na SPC, moglo bi da posluži kao model Prištini, odnosno da se takve stvari mogu dogoditi i na KiM. Zato je bitno da Srbija dobro obrati pažnju na sve šta se dešava sa kulturnim nasleđem, od Uneska do svakog drugog mogućeg foruma.

2 COMMENTS

  1. Priština uporno traži neku novu podelu sveta do koje neće doći.Zašto su Nemačka ,Francuska i druge države žurile da priznaju Kosovo a da prethodno se nisu raspitale o tom problemu,ovde se traži odcepljenje dela teritorije i priznanje kao nove države.Taj se film neće prikazivati.Koliko je do sada utrošeno vremena i miliona evra za razne sastanke u Briselu koji uglavnom nisu doneli napredovanje.Kako Tači može biti “čist kao suza” a 100ubistava mu se stavlja na teret?Verovatno ga iz SAD brani Olbrajtova on se njoj dopao!?

  2. SLO EU PADNE NA TAKO BEDNE GRANE DA SE IZVINJAVA ARNAUTIMA,TO JE ONDA STVARNO SRAMAN CIN. NEKA SRNAUTI ILI SIPTARI PREISPITAJU SVOJE POREKLO,MATICNA ZEMLA IM JE DIVLJI PREDEO PLANINSKOG MASIVA PROKLETIJA. BILA SU DIVLJA PLEMENA PA SU SE UVUKLI KO PUVANJCI SA TURCIMA POSLE KOSOVSKOG BOJA. NA KOSOVU I METOHIJI AKO KNJIGA LAZE NELAZU SRPSKI MANASTIRI I CRKVE IZGRADJENE JOS U DRUGOM VEKU. ARNAUTI ILI SIPTARI SU KRIMINALCI KOJIMA JE POMOGO TITO ZABRANOM POVRATKA SRBA NA SVOJA DOMACINSTVA,OKO 300.000 DOMACINSTVA U KOJIMA SU NASELJENI ARNAUTI I IZBEGLICE IZ ALBANIJE..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here