Youtube
Priština

Priština je u petak obeležavala 15 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova svečanošću u čijoj se pozadini krije sumorna slika života. Kosovo i Metohiju su, kaže direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, napustile desetine hiljada ljudi, jer nema perspektive, a samozvane vlasti slave rasulo. On ističe da je tzv. Kosovo i pored sednica i parada u Prištini, u međunarodno-pravnom smislu provizorijum i politički čardak ni na nebu ni na zemlji. Osuđeno na postojanje u prostoru između želja i realnosti – rekao je i istakao da žitelji KiM albanske nacionalnosti pompezno obeležavaju godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti, učinjenog suprotno međunarodnom pravu i principima nepovredivosti granica suverenih država na kojima počiva stabilnost savremenog sveta.

Priznanje povuklo 27 država

Realnost je, kako je ocenio, da uprkos podršci značajnog broja moćnih zemalja, nije i ne može da postane država, jer je značajno veći deo međunarodne zajednice svestan je da bi dopuštanje presedana bilo katastrofalno po stabilnost u svetu.

– U međuvremenu, “najmlađu evropsku demokratiju”, kako ga nazivaju oni koji veruju u svoje laži, napustile su desetine hiljada ljudi, mladi su bez perspektive i šanse da se zaposle, pravni i socijalni sistem je u haosu, i zato su ove komemoracije proslava rasula, a ne uspeha – kaže Petković.

On je naveo da naspram 84 države koje priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost, 106 zemalja čvrsto na strani Srbije i međunarodnog prava.

– To što je 27 država povuklo priznanje, bilans je rada politike Beograda i predsednika Vučića koji je sa odlučnom i mudrom politikom čvrstu branu legalizaciji tzv. kosovske nezavisnosti – rekao je Petković.

Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM kaže za “Vesti” da se proslava tzv. nezavisnosti u Prištini svodi na to da se svih 15 godina, a naročito prethodnih godinu dana bave time kako da očiste KiM od Srba, proizvodeći razne incidente, bar jednom, a često i više puta tokom nedelje.

Proterivanje

– Za njih je demokratija etnički čisto tzv. Kosovo i proterivanje Srba. Bez obzira na razne izveštaje koje dobijaju od svojih sponzora da su demokratska zemlja i demokratska teritorija, kod njih je demokratija, u stvari, borba protiv srpskog naroda – istakao je Anđelković.

U osvrtu na tzv. nezavisnost, on je ocenio da su kosovski Albanci dalje od te nezavisnosti nego 2008. kada su je jednostrano proglasili.

Položaj Srba na Kosovu je nikad gori, kazao je Dalibor Jevtić , potpredsednik Srpske liste i gradonačelnik Štrpca opisujući situaciju na Kosovu 15 godina od samoproglašenja nezavisnosti.

– Sve što se dešava od kad je Kurti preuzeo vlast usmereno ka uskraćivanju čak i onih prava Srbima koja stoje u kosovskim zakonima. Srbi na severu su s pravom napustili sve institucije, a Srbi južno od Ibra nemaju ni ona prava koja treba da imaju, što dovoljno govori o situaciji na KiM – ukazao je Jevtić i dodao da su incidenti udvostručeni, a vlast čini sve da Srbe ponizi i stavi u sve teži položaj.

Dijalog, kaže, nema alternativu i mora se razgovarati da se izbegne sukob, ali smatra da Kurti nije spremni na dijalog, jer na njega gleda kao na nešto što će im oduzeti neka prava.

Podrška planu EU

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je kao prioritet izneo jačanje bezbednosti i stabilnosti na tzv. Kosovu i Zapadnom Balkanu i normalizaciju odnosa sa Beogradom, usredsređena na “eventualno obostrano priznanje”. On je u čestitki Prištini naveo da Vašington snažno podržava francusko-nemački predlog, predložen uz podršku EU i koji će unaprediti regionalnu stabilnost i evropske i evroatlantske integracije.

Razbijači Jugoslavije

U Prištini je bila delegacija Crne Gore, a tim povodom vlada u Podgorici je objavila platformu u kojoj se kaže da je ta zemlja sačuvala mir na svom prostoru i pomogla kome god je bilo potrebno. Crna Gora, kaže istoričar Aleksandar Raković, nije sačuvala mir, već je učestvovala u razbijanju Jugoslavije.

– U tome je aktivnu ulogu imao predsednik Crne Gore i lider DPS Milo Đukanović koji više od tri decenije vlada Crnom Gorom. Nije to bila konstruktivnost, već destruktivnost Đukanovićeve vlasti, pa je i logično da zajedno proslavljaju tzv. godišnjicu postojanja. Ali srpski faktor u Crnoj Gori jača, pa očekujem skore promene i da više nećemo gledati ovo što gledamo danas – rekao je Raković za “Vesti”.

Stvaraju veliku Albaniju

Petar Petković je rekao da pored Albanaca, koji ni sami ne veruju da je samoproglašeno Kosovo država, već se nadaju da je faza stvaranja velike Albanije, žive i Srbi i drugi nealbanci za koje je KiM bilo i ostalo neotuđivi deo Srbije.

– Beograd će se, kao i do sada, čvrsto boriti i biti uvek uz njih – kaže on.

Beznadežno stanje

Glavni urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić je kazao da je “Kosovo” danas manje država i manje nezavisna, ne zato što to kažu Srbija i međunarodni dokumenti, već što to govori realan svakodnevni život na KiM.

– Danas se na Kosovu živi na način koji je suprotan jednoj uređenoj državi, koja bi mogla da se nazove nezavisnom teritorijom – kazao je on.

Mnogo toga, prema njegovim rečima, govori u prilog tome da je to projekat koji je neuspešan.

– Imamo situaciju da je kosovsku državnost priznalo nešto preko 90 država sveta, a blizu 100 je ne priznaju. Kosovo pod vlašću Aljbina Kurtija ne može da bude tretirana kao država, jer ozbiljne države poštuju sporazume – istakao je i uz opasku da je Kosovo prostor gde ne postoji nacija, i upitao ko su “Kosovari”.

Ukazao je i na teško ekonomsko stanje na Kosovu i dodao da i Srbi i Albanci ne gledaju na Kosovo kao na državu.

– Srbi smatraju da je Kosovo deo Srbije, a s druge strane Albanci su u pokušaju realizacije svog projekta Velike Albanije, koji su pre 150 godina započeli. Pokušaj da se otcepi teritorija od Srbije i pravi lažna država je pokušaj realizacije tog projekta – naveo je on.