Tanjug
Priština

Kosovske vlasti pokušaće da naprave kopiju onoga što su Bošnjaci uradili sa pričom o Srebrenici, ali izgledi da u tome uspeju su dosta manji, ocenjuje za Kosovo onlajn naučni saradnik Balkanološkog instituta Igor Vukadinović.

Govoreći o najavljenoj saradnji Instituta za ratne zločine iz Prištine i Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici, on kaže da to nije iznenađenje.

– Povezivanje kosovskih vlasti, Prištine sa Sarajevom i sa bošnjačkom političkom elitom je nešto što zapravo postoji već duži vremenski period. To je saradnja koja je uspostavljena još u socijalističkoj Jugoslaviji – povezivanje republika u cilju zajedničkih interesa i najčešće protiv Srbije i srpskih interesa. U tom smislu i Aljbin Kurti je dosta naklonjen bošnjačkim interesima – kaže Vukadinović.

Što se tiče bošnjačke političke elite, ocenjuje, oni bi odavno priznali Kosovo da nije Republike Srpske koja u zajedničkim institucijama sprečava da do tog formalnog priznanja dođe.

– S druge strane, kosovskim vlastima se svakako dopada način na koji bošnjaci politički profitiraju i eksploatišu temu istorije, temu ratnih zločina za vreme rata i na neki način svojevrsne dehumanizacije Srba koja se sprovodi preko te mantre. Kosovske vlasti nisu ni približno uspešni kao što su bili uspešni bošnjaci iz Sarajeva u toj eksploataciji teme ratnih zločine u cilju sticanja nekih konkretnih političkih dobiti – smatra Vukadinović.

Veruje da će albanske vlasti na Kosovu pokušati u narednom periodu da učine nešto slično.

– Pokušaće da naprave neku kopiju onoga što su Bošnjaci uradili sa pričom o Srebrenici, ali izgledi za to su dosta manji, s obzirom na to da su mnogo kasno ušli u tu priču i započeli taj projekat mitologizacije određenog ratnog zločina, da se od njega napravi simbol celog rata i da se na taj način dođe do nekih novih političkih poena – kaže istoričar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here