Petak 12.04.2019.
00:07
Đ. Barović - Vesti

Ko to sprema državni udar?

Tanjug
Načelnik Generalštava Milan Mojsilović

U saopštenju koje je ustalasalo javnost i opoziciju navelo na tvrdnju da je reč o pokušaju da se građani zastraše uoči subotnjeg protesta, upozoreno je i da je vojska "opremljena i spremna da izvrši svako naređenje svog vrhovnog komandanta i sačuva mir i stabilnost zemlje i naroda".

Penzionisani general Radovan Radinović smatra da je reč o preventivnom istupu vojske.

- Vojska je prevashodno namenjena za odbranu od spoljne agresije. Ali ako unutrašnja bezbednost nije u stanju da spreči pokušaj prevrata, tada se i vojska uključuje, ali po posebnom planu i naređenju. Reč je o hipotetički komplikovanoj situaciji za koju sumnjam da će se dogoditi - smatra Radinović.

Ne liči na 5. oktobar

On kaže da je saopštenje pretnja svima koji misle da mogu nasilno, mimo zakona i Ustava da menjaju sistem. Iako ne vidi ništa loše u tome da javnost bude obaveštena da do promene vlasti može doći samo na izborima, Radinović kaže da je nemoguće praviti paralelu između aktuelnih i protesta koji su 5. oktobra 2000. proizveli promenu vlasti.

- Možemo se složiti da je i to bio prevrat, ali tada je narod bio na ulici braneći izbornu volju. Ovde to nije u pitanju i to je suštinska razlika - kaže Radinović.

Međutim, Vojni sindikat Srbije otvoreno poziva svoje članstvo na učešće u protestima po Srbiji i u saopštenju navodi da je "vojska u obavezi da odbije naređenja kojima bi bilo počinjeno krivično delo".

Politička zloupotreba

"Tačno je da će vojska izvršiti svoju ustavnu ulogu i sva naređenja, ali i da je po Ustavu i zakonima oružana sila koja zemlju brani od ugrožavanja spolja, a ne od naroda i njegove volje ili nezadovoljstva. Obaveštavamo ministra odbrane Aleksandra Vulina da smo po zakonu dužni da odbijemo naređenja kojima bismo počinili krivična dela. A ima li većeg zločina od pucanja u svoj narod", stoji u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

Penzionisani pilot i general Sreto Malinović, jedan od heroja rata s NATO 1999. godine, a sada funkcioner DS, smatra da je "saopštenje Generalštaba zloupotreba Vojske u političke svrhe".

"Potenciranje da se neće dozvoliti fiktivna pretnja narušava ustavni položaj oružanih snaga. One se time nepotrebno uvlače u nešto što izlazi iz okvira definisanih Ustavom. Vojska se mora zaštititi od zloupotreba političara. Saopštenje iste ili slične sadržine i intonacije nikada pre nije plasirano u javnost, što govori i o amaterizmu i opasnim namerama onih koji se igraju vojskom i njenim ugledom", naveo je Sreto Malinović.

Glavna uloga odbrana zemlje

Nekadašnji predsednik Vojnog suda Đorđe Trifunović kaže za "Vesti" da Ustav Srbije ulogu vojske opisuje u tri tačke - 139, 140 i 141, a da je ključna poslednja da je pod demokratskom i civilnom kontrolom.

- U članu 139 Ustava stoji da Vojska Srbije brani zemlju od oružanog ugrožavanja spolja i izvršava druge misije i zadatke u skladu s Ustavom, zakonom i principima međunarodnog prava koji regulišu upotrebu sile. To je stav koji se može široko tumačiti, ali je restriktivniji od prethodnih Ustava gde je vojska imala mnogo značajniju i veću ulogu u odbrani vlasti - naglašava Trifunović.

Prema Zakonu o Vojsci Srbije, predsednik Republike ili po njegovom ovlašćenju ministar odbrane može odlučiti da Vojska Srbije nadležnom državnom organu, na njegov zahtev, pruži pomoć radi zaštite života i bezbednosti ljudi i imovine, zaštite životne sredine ili iz drugih razloga utvrđenih zakonom.

Vlast izmišlja puč

Zoran Ivošević, nekadašnji sudija Vrhovnog suda, kaže da ne vidi razlog za saopštenje Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Ivošević kaže da je reč o pretnji i zastrašivanju građana uoči velikog protestnog skupa u Beogradu zakazanog za subotu.

- Taj skup svakako nije dao povoda da se govori o državnom udaru jer se od prvog dana šalju poruke da su protesti nenasilni. Oni su počeli kao građanski protesti upravo protiv nasilja. Sada se uključila i opozicija i niko od organizatora i govornika nije najavljivao državni udar - kaže Ivošević za "Vesti".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin posle izdavanja saopštenja dodatno je objašnjavao da li i ko preti državnim udarom. On je rekao da je poruka upućena "svima koji se skupljaju na ulicama i trgovima i drže govore da bi vojska trebalo da prikloni demonstrantima".

Međutim, Zoran Ivošević kaže da priča o nasilju dolazi iz vlasti, a ne od organizatora protesta na kojima je i sam učestvovao i kao govornik.

- Čudno je da o nasilju i upotrebi vojske u njegovom sprečavanju govori čovek koji je nije služio i koji očigledno ne zna šta i kako vojska treba da radi. Niko nije najavljivao državni udar na protestima, nego su upućeni zahtevi za ostavkom čelnih ljudi, slobodnim izborima i medijima. Ako predsednik države ili parlamenta ne podnesu ostavke, oni su i dalje na funkcijama i niko ne traži nasilno razrešenje njihovih mandata - kaže Vujošević.

Mitrović jedini zabranjen

Približavanjem najavljenih mitinga vlasti i opozicije atmosfera u Srbiji sve je naelektrisanija.
Vlast za petak najavljuje veliki skup u Novom Sadu. Pokrajinski premijer Igor Mirović pozvao je Vojvođane da na mitingu predsednika Aleksandra Vučića "budu snažna brana nasilju i fašizmu, koje predvode lideri Saveza za Srbiju".

Planovi se menjaju iz časa u čas, pa su organizatori opozicionog protesta u Novom Sadu saopštili da će okupiti kao i svakog petka, ali da neće u šetnju zbog kontramitinga pristalica vlasti. Zato su Novosađane pozvali na veliki protest u Beogradu sledećeg dana.

Međutim, opozicija se muči da obezbedi prevoz građana iz unutrašnjosti Srbije, pošto tvrde da prevoznici pod pritiskom vlasti odbijaju da voze na protest u Beograd. Prevladao je i razum, pa je MUP Srbije zabranio vlasniku TV Pink Željku Mitroviću da sa pet šlepera i ozvučenjem od pola miliona vati prati u Beogradu protestnu kolonu. Mitrović je čak uputio zahtev MUP-u da mu odobri muzički nastup s dve baletske grupe i animatorima, a lider Dveri Boško Obradović tvrdio je da Mitrović spreman da izazove incidente na skupu opozicije.

2019 © - Vesti online