Četvrtak 14.03.2019.
17:20
Vestionline

Suroi: Interes Kosova je bogata Srbija

EPA/Djordje Savic
Kosovska Mitrovica

"Srpska vojska će za 10 godina komandovati kosovskom"

- Jer, kada je Srbija ratno raspoložena, to nije samo problem za nju, već i za ceo region - rekao je Suroi na skupu "Nova paradigma za Kosovo i Srbiju", čiji su organizatori Forum za etničke odnose i Fondacija za otvoreno društvo.

- Nije cilj da komšiji crkne krava, već da se oteli. Ideja o razmeni teritorija između Srbije i Kosova katastrofalna je za odnose običnih Srba i Albanaca. Razgovorom o razmeni teritorija izaziva se strah da će se dogoditi nešto loše, na osnovu iskustava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, sa Kosova - konstatovao je Suroi.

Prema njegovim rečima, kada predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači pominju razmenu teritorija, prvo pitanje koje postavljaju kosovski Srbin i Albanac sa juga Srbije je sa koje strane granice će se naći njihove kuće. 

- Etničko razgraničenje nije moguće. Ne možete izbaciti sve Srbe ili Albance sa neke teritorije i misliti da ste time nešto rešili - ocenio je Suroi. On je izjavio da se idejom etničkog razgraničenja "zaobilazi i problem kosovskog srpskog mita“.

- Dobijanjem Leposavića i Zubinog Potoka neće se dobiti i kosovski srpski mit, koji je deo i kosovske kulture i građana. Manastir Dečani je deo Srpske pravoslavne crkve, ali i deo moje kulture i deo svakog građanina Kosova i svih Srba - rekao je Suroi, uz tvrdnju da je većina kosovskih Albanaca i Srba protiv etničke podele.

Prema rečima ovog analitičara, obe strane moraju misliti na ulaganja, na zapošljavanja, jer tako vodi put do pomirenja. Suroi je dodao da je isto i sa vojskom i oružanim snagama, i da će za 10 godina srpska i kosovska vojska biti u istim mirovnim misijama, a da će srpska zbog više iskustva komandovati kosovskom. 

2019 © - Vesti online