Četvrtak 14.03.2019.
20:45
Vestionline

Strani radnici moraju da nauče osnove slovenačkog jezika

commons.wikimedia.org/Octopus
Ljubljana

Kako navodi portal "Žurnal24", u slovenačkom zavodu za zapošljavanje evidentirano je preko 7.600 stranaca iz trećih država, a mnogi imaju pravo na naknadu za nezaposlenost iako ne poznaju ni osnove slovenačkog jezika, pa će ubuduće takvi da budu brisani iz evidencije, što znači da nadoknadu za nezaposlene ili socijalnu pomoć neće moći da primaju.

U Ministarstvu za rad, socijalna pitanja, porodicu i politiku jednakih mogućnosti potvrdili su da se za upis nezaposlenih osoba iz trećih država sada uvodi dodatni uslov u vidu zahteva za osnov slovenačkog jezika.

Stranci će u roku od 12 meseci nakon prijave nezaposlenosti, odnosno do kraja razdoblja u kojem primaju nadoknadu za nezaposlene, morati da dokažu da imaju osnovno znanje slovenačkog jezika ili će u protivnom biti izbrisani iz evidencije na zavodu, kazali su u ministarstvu za portal.

To praktično znači da će po novom zakonskom rešenju, kad se ono sprovede u praksi, imati godinu dana da nauče slovenački jezik, čime će povećati svoje izglede na tržištu rada, a u suprotnom će se smatrati da ne traže posao, pa će izgubiti pravo na novčanu pomoć.

Ministarka Ksenija Klampfer izjavila je da je cilj predloženih zakonskih izmena veća integracija stranih radnika na slovenačkom tržištu rada.

2019 © - Vesti online