Četvrtak 14.03.2019.
06:30
B92.net, Vestionline

Toyota suzavcem želi da spreči krađu automobila

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Toyota je nedavno patetntirala sistem koji prepoznaje identitet osobe na mestu vozača i na osnovu toga ispušta u unutrašnjost kabine odgovarajući prijatan miris, kako bi joj boravak u automobilu učinio prijatnijim. 

Prepoznavanje se vrši pomoću vozačevog telefona, pa se miris može aktivirati i neposredno pre ulaska vozača u automobil, ali i prilikom napuštanja vozila. 

Ipak, najviše pažnje u vezi sa ovim patentom privukla je sekundarna funkcija pomenutog sistema. 

Kako navodi Toyota, on može da se iskoristi i za sasvim suprotnu namenu - da vožnju, odnosno sam pokušaj vožnje automobila od strane nepoznate osobe, učini krajnje neprijatnom ili potpuno nemogućom. 

Naime, u slučaju da se na mestu vozača nađe neovlašćena osoba (čitaj: lopov), umesto prijatnim parfimisanim mirisom, sistem će putničku kabinu ispuniti suzavcem, kako bi sprečio pokušaj krađe automobila. 

I se dok potencijalnim vlasnicima automobila opremljenog ovim sistemom može veoma svideti ideja da tokom vožnje osete svoju omiljenu mirisnu notu, veliko je pitanje kako bi reagovali na to što se negde u ventilacionom sistemu vozila nalazi potencijalno veoma opasan suzavac. Jer, šta ako sistem pogreši i - umesto lopova, suzavcem poprska vlasnik automobila. 

Ipak, to što je Toyota patentirala ovaj uređaj, ne znači nužno i da će se on jednog dana ugrađivati u produkcijska vozila. A ako se to i dogodi, Toyota verovatno neće ni koristiti pomenutu opciju sa suzavcem, već samo prijatne i opuštajuće mirise.

2019 © - Vesti online