Ponedeljak 11.03.2019.
15:25
Vestionline, b92.net

Oglasila se kosovska policijska služba

EPA/Djordje Savic
Policija na Kosovu

Pomenuta akcija podrazumeva blokadu putnih pravaca i kontrolu vozila i lica.

Na pitanje Tanjuga da li je tačno da je Priština aktivirala policijske trupe kako bi blokirala alternativne pravce iz centralne Srbije i koji je razlog, portoparol KPS-a Baki Keljani je odgovorio da ne postoji "ništa konkretno" i da policija radi na sprečavanju oganizovanog kriminala i krijumčarenja, te da preduzima akcije na osnovu zakonskih ovlašćenja. 

Pojedini beogradski tabloidi preneli su da su prištinske vlasti polrenule akciju koja podrazumeva blokadu putnih pravaca, kao i kontrolu vozila i lica i policija se nalazi na svim alternativnim prelazima. 

Telegraf.rs prenosi da je KPS povukla delove pograničnih jedinica sa prelaza prema Severnoj Makedoniji i Albaniji i da će pripadnici tih jedinica biti raspoređeni na severu Kosova i Metohije. 

Oni će, navodno, imati samo jedan zadatak, a to je blokada alternatnivnih puteva koji vode iz centralne Srbije ka severu Kosmeta. 

Portal navodi da se akcija dovodi u vezu čak i sa tajnim spiskovima "viđenijih Srba", protiv kojih se pripremaju optužnice. 

Alo.rs takođe prenosi da izvori bliski kosovskoj policiji navode i da postoje naznake da će sprovesti hapšenje srpskih funkcionera sa Kosova. 

Neimenovani izvor Alo.rs navodi da kosovska policija primenjuje operativni plan "čelični prsten" u cilju zastrašivanja Srba, koji podrazumeva blokadu putnih pravaca kojima se građani kreću, kao i kontrolu vozila i lica. 

Međutim, TV Prva nije uspela da dobije potvrdu iz kosovske policije da je ta akcija pokrenuta. 

Kako javlja dopisnik te televizije, nikakva vanredna situacija ne postoji. Radi se o pojačanom prisustvu kosovske policije i carinika na administrativnim prelazima ka centralnoj Srbiji, zbog sprečavanja šverca robe, a to pojačano prisustvo carinika i policije traje već 20 dana.

2019 © - Vesti online