Utorak 05.03.2019.
18:00
D. N. Petrović - Foto: D. N. Petrović

Olakšanje za napaćene duše

D. N. Petrović
Deo novca odmah odvojila za sina: Mihrija Murić

Na autobuskoj stanici u Novom Pazaru, gde je došla da preuzme donaciju i da se kombinacijom autobusa i pešačenja odmah vrati kući, Mihrija Murić, samohrana majka sinova Ernesa (16) i Enesa (14), dečaka koje jedva prehranjuje i školuje, dočekala nas je sledećim rečima:

"Mada smo nedavno dobili jednu donaciju koja nam je omogućila da kupimo brašno, namirnice i sredstva za higijenu, mnogo nam znači 300 australijskih dolara koje nam je poslala dobrotvorka Ana iz Kanbere. Pošto nemamo nikakvih primanja, a jedina imovina su nam krava i nekoliko koza, Anini dolari pomoći će nam da lakše preživimo u našem zabitom selu koje je još pod snegom i do koga se može samo pešice, traktorom ili dobrim džipom...

Mihrija i njeni sinovi su jedini žitelji Stupa (na granici Srbije i Crne Gore) i mada je Mihrija "krvavi radnik" i vrstan drvoseča, bude meseci kada ne zaradi nijedan evro.

- Da nije pomoći mi bi gladovali. Skoro pet godina dobri ljudi, mahom čitaoci "Vesti", šalju nam i donose donacije, pomažu nam da opstanemo na našem kućnom pragu.

D. N. Petrović
Hvala Bajramu: Kimeta Grišević

Ranije je bilo znatno teže, jer nismo imali stoku. Ni kravu, ni koze, ni kokoške... Sada je mnogo bolje. Hvala divnoj baka Ani što nas ne zaboravlja. Neka joj se dobro još boljim vrati. Isto tako i svim drugim ljudima dobrog srca koji su nam i ranije pomagali i spasli nas mnogih muka - priča Mihrija i dodaje:

- Odvojila sam 150 evra za školovanje Ernesa i Enesa, ostatak za namirnice i lekove. Stariji sin u Rožajama uči Tehničku školu i samo za sobicu mesečno plaća 100 evra. Često mora da preskoči doručak ili ručak da bi imao za knjige, pribor, patike...Teško je, ali mi moramo napred, moramo da izdržimo.

Daće Bog da deca završe školu i da se zaposle, sve će kasnije biti lakše. Nadamo se da će nam dobri ljudi pomoći da stignemo do tog cilja i da će nam nadomestiti bar deo onoga što bi trebalo da nam obezbedi naša država Crna Gora od koje nemamo ništa, čak ni zdravstveno osiguranje - naglašava Mihrija.

Donacije od po 50 evra dobile su i usamljene starice Stana Minić iz zabitog Dragočeva na Rogozni i Kimeta Grišević iz Belih Voda u podnožju Golije. Novac im je poslao čitalac "Vesti" Bajram Rustemović, poreklom sa Peštera, koji dve decenije živi u jednom manjem mestu blizu Berlina.

Bajram je i ranije pomagao starima i bolesnima u rodnom kraju. Planira da uskoro dođe na Pešter i uruči donacije još nekolicini nevoljnika u ovom delu Srbije.

Kako se do bake Stane ovih dana nije moglo, čak ni terenskim vozilom, jer je na Rogozni, a posebno u Dragočevu, sneg još veliki, donacija joj je ipak, uručena uz pomoć poštara Rada Jokovića, koji povremeno uspe da se probije i do najzabačenijih sela na ovoj planini i starcima poput Stane ponese hleb, najosnovnije namirnice, lekove... Sa bakom smo se čuli telefonom.

- Veliko hvala, dobrotvoru Bajramu, mnogo me je obradovao. Za mene je 50 evra, kao za nekog 500. Još jednom sam se uverila da u svoj mojoj muci, samoći i nemaštini nisam sama. Hvala mnogo i Hidu Muratoviću koji mi je poslao namirnice i lekove.

Tek je početak marta, još na Rogozni može biti snegova i mraza. Bilo je godina kada smo se smrzavali u martu, aprilu, pa čak i u maju. Zato mi je ova pomoć i te kako dragocena. Samo zahvaljujući ovako dobrim ljudima, čitaocima "Vesti", ja cele ove zime "uživam" i nemam razloga za strah i brigu. Za sada me i zdravlje služi, pa moja duša peva - priča baka Stana.

Raduju se proleću

Mihrija Murić i bake Stana i Kimeta jedva čekaju da se vreme prolepša i da stigne proleće. Iako u njihovim selima još ima snega, uverene su da dolaze lepši dani.
- Već je otoplilo, manje se troše drva, može da se ode do šume, lakše nahranim stoku - priča Mihrija Murić.

Sve za lekove

Radost nije krila ni starica Kimeta Grišević iz sela Bele Vode (zaseok Janča) na padinama planine Golije, koja godinama živi sama i bez ikakvih primanja i kojoj su 50 evra od Bajrama Rustemovića i namirnice od Hida Muratovića bar nakratko poboljšali život.

- Sve ću potrošiti za lekove. Nemam zdravstvenu knjižicu, nemam osiguranje, pa svaki lek moram da kupim. Potrebni su mi lekovi za pritisak, srce, reumu... Hvala mnogo, Bajramu iz Nemačke. Neka ga Bog čuva i sreća prati svaki njegov korak - poručuje baka Kimeta.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2019 © - Vesti online