Sreda 20.02.2019.
11:06
Vestionline

F4 u Superkupu Španije?

EPA/Rodrigo Jimenez
Luis Rubijales

Nema ni puna godina od kako je Rubijales imenovan na čelo nacionalnog saveza, a već je nekoliko puta bio u epicentru pažnje načuljene fudbalske javnosti svoje zemlje. Sada se s velikim zanimanjem očekuje njena reakcija na njegovu ideju, koju će uskoro da izloži na sednici federacije, da se Superkup Španije igra kao završni turnir četvorice.

- Igrali bi finalisti Kupa i šampion i vicešempion u prvenstvu. Prvo bi bilo polufinale pa finale. Takmičenje bi trajalo četiri-pet dana. To nije ništa više nego kada se o trofeju odlučivalo u dve utakmice prvaka i pobednika kupa. Moramo da popravljamo imidž španskog fudbala jer to nisu samo dva kluba - istakao je ambiciozni Rubijales, misleći, naravno, na Real i Barselonu.

Od pokretanja 1982. do 2017. Superkup, koji je pod kapom nacionalne federacije, igrao se na dva meča. Prošle godine, Rubijalesovom inicijativom, ne samo da je prvi put odigrana jedna utakmice već je ona bila izvan zemlje. Barselona, koja je uzela duplu krunu, savladala je Sevilju (2:1), kao i u finalu Kupa (5:0). Sastali su se u Maroku.

Rubijales je aktivan malte ne od prvog dana po stupanju na odgovornu dužnost. Još se nije čestito ni uselio u predsedničku kancelariju, zadesila ga je bura u reprezentaciji u predvečerje Svetskog prvenstva u Rusiji. Hulen Lopetegi je potpisao ugovor s Realom. Budući da je to primljeno kao izdaja nacionalnih fudbalskih interesa, hitno je smenjen sa selektoroskog mesta pa je Špance vodio Fernando Ijero.

Potkraj leta Rubijales se suprotstavio rukovodstvu profesionalne španske lige, koja je s jednom kompanijom potpisala višegodišnji ugovor o organizaciji mečeva nacionalnog šampionata u Americi. Bila je završena stvar da se u prvoj takvoj utakmici Barselona i Đirona sastanu preko Atlantika, ali je konačnu reč donela Svetska fudbalska federacija. FIFA je rekla "ne može".

2019 © - Vesti online