Ponedeljak 11.02.2019.
10:00
Vestionline

Stoh dostigao Vajsloga

Tanjug/AP
Kamil Stoh posle pobede u Lahtiju

Svetski kup u skijaškim skokovima se bliži kraju, a Poljak Kamil Stoh (31) tek je krenuo da postiže pobede. Prva mu je bila prošle nedelje u Oberstdorfu (Nemačka), a drugu je ostvario u Lahtiju (Finska). Ukupno ih sada ima 33 pa se na petom mestu večne liste poravnao s Jensom Vajslogom, nekadašnjom uzdanicom Istočne Nemačke i zatim ujedinjene zemlje.

Ispred njih su Finac Jane Ahonen s 36, Stohov zemljak Adam Mališ s 39, nedavno preminuli Finac Mati Nikenen s 46 i rekorder Austrijanac Gregor Šlirencauer s 53.

U Lahtiju je drugi bio Japanac Rjoju Kobajaši, koji je na tradicionalnoj "Turneji četiri skakaonice" ušao u istoriju sa sve četiri pobede, a to je Stoh postigao lane. Njih dvojica su i vodeći u generalnom plasmanu: japanski takmičar ima 1.460 bodova, a poljski 1.029.

Kobajaši se u finskom zimskom centru 14. put popeo na pobednički podijum. Norijaki Kasai, 46-godišnji veteran, ima ih isto toliko, a rekorder među japanskim takmičarima s 15 je Kazujoši Funaki, koji je bio prethodni Japanac ukupni pobednik čuvene Turneje (1998), ali ne i s maksimalnim učinkom (3-4).

Sledeće takmičenje za Svetski kup je za vikend u Vilingenu (Nemačka). Zatim ide 52. svetsko prvenstvo u nordijskim disciplinama u Austriji.

Tanjug/AP
Stohov let za pobedu u Lahtiju
2019 © - Vesti online