Utorak 05.02.2019.
19:10
B. Miličić

Gosti ostali do penzije

B. Miličić
Hor Singidunum

- Zahvaljujući međudržavnom ugovoru potpisanom 1968. godine između tadašnje Jugoslavije i Nemačke, već 1969. na rad su stigle prve grupe naših radnika, nazvanih gostujućim ili gastarbajterima. Oni su se u Minhenu zapošljavali i u velikim koncernima kao što su Simens, BMW i drugi, ali i manjim firmama.

U početku su naši ljudi vodili su dvostruki ili paralelni život - jedan u Nemačkoj, a drugi u otadžbini gde su im bile porodice. Kasnije se to promenilo, zahvaljujući regulisanju radnih i penzionih prava, pa je počelo i spajanje porodica. Već druga generacija se brže integrisala u nemačko društvo i ovde su dobijali i podizali decu koja su se školovala i postala ravnopravan član ovog društva - priseća se svega Milica Kloze.

Mnogi radnici iz bivše Jugoslavije su zaradili nemačke penzije, neki su se vratili u svoje krajeve, a većina je ostala da živi u Nemačkoj, gde su im deca. Tako su od gostujućih radnika ili gastarbajtera stigli do nemačkih penzionera i nastavili život u drugoj državi.

Učesnike skupa kratko je pozdravila Klaudija Besl u ime domaćina Servisnog centra za stara lica Hajdhauzen, a onda je druženje nastavljeno uz pesmu i muziku. Hor Singidunum sa dirigentom Vladimirom Milosavljevićem je otpevao nekoliko pesama na nemačkom, zatim izveo nekoliko pravoslavnih crkvenih i izvornih narodnih pesama. Solisti hora Vera Bermel i Katarina Barač ovaj mini-koncert završile su pesmom "Zapevala sojka ptica".

Ovo lepo druženje pratili su i specijaliteti kuhinje sa nekadašnjih jugoslovenskih prostora koje su pripremili učesnici okupljanja.

B. Miličić
Roland, Marko i Miomir

Tamburica i gitare

U drugom delu muzičkog programa svirali su i pevali Marko Jovanović (tamburica) i Miomir - Sale Mihailović i Roland Kiršt (gitare). Pored nekoliko pesama na nemačkom, koje su sa njima pevali i svi prisutni, nastavljena je muzička šetnja prostorima nekadašnje Jugoslavije pesmama s Kosova, iz Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Dalmacije, Makedonije.

 

B. Miličić
Razmenili sećanja na vreme od pre pola veka
2019 © - Vesti online