Subota 12.01.2019.
13:14
Stefan Mirčić

Ručak ljubavi: Čokoladni mus za siročiće

V. Sekulić
Osmeh govori sve: Božić 2019. ostaće u sećanju štićenicima Doma

Ove godine priredili su gozbu u Domu za decu bez roditeljskog staranja "Jovan Jovanović Zmaj" u naselju Braće Jerković u Beogradu.

Ručak je pripremljen i poslužen za 50-oro dece, dok je preostala hrana prosleđena centralnoj kuhinji Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

Aleksandar Ilić ispred Juniors Chef Cluba kaže da je ovim nastavljena tradicija koju su započeli pre desetak godina.

- Ovo je tradicionalna akcija u kojoj naši članovi učestvuju godinama. Ideja je nastala sa željom da na najveći pravoslavni praznik podarimo malo sreće ugroženima, da damo primer mladima, i da ih podstaknemo da se uključe u humanitarne akcije - kaže Aleksandar.

V. Sekulić
Aleksandar Ilić

Koliko ovakve akcije znače samoj deci moglo se videti i po njihovim osmesima. Od najmlađih do najstarijih, niko nije skrivao radost.

- Nama ovakve stvari mnogo znače, drago nam je kada vidimo da neko misli na nas, da nismo potpuno zaboravljeni - kaže jedna od štićenica Doma.

V. Sekulić
Lepa reč uvek znači

Koliko su humanitarne akcije učestale i koliko one deci donose osećaj pripadnosti rekao nam je direktor ustanove "Zmaj" Janko Tabaković:

- U prazničnim danima ovakve akcije su učestale, dobar je odziv donatora, dolaze, obilaze decu, donose poklone i sve one neophodne stvari za poboljšanje života, tako da moram reći da sam zadovoljan. Dugi niz godina mladi kuvari Srbije dolaze ovde za Božić, spremaju hranu i poslužuju decu ove ustanove. Takođe ima akcija i kada nisu praznici, ali dosta manje.

Princeza Katarina bila je zajedno sa ambasadorkama Kanade, Izraela i Brazila, a uz pomoć kuvara servirali su ručak za decu.

V. Sekulić
Princeza Katarina servira ručak

Uz razgovor i smeh vladala je prava porodična atmosfera.

Dobrota bez granica

Direktor Ustanove Zvečanska Zoran Milačić ističe da praznici nisu jedina prilika da se pomaže deci.

- Sama akcija nije bitna zbog materijalnog stanja, već zbog same integracije osećanja pripadnosti društvu, da shvate da na njih ne misle samo radnici ove ustanove već šira društvena zajednica i organizacije koje imaju tu neku korporativnu odgovornost, da kroz praznike i ovakve akcije podrže njihov razvoj. Mi organizujemo mnogo takvih akcija u toku godine, pokušavamo da objasnimo da praznici nisu jedini dani kada se treba družiti sa decom i da je svaki dan prilika da im se priredi radost.

Od princeze paketići

Humanitarnoj akciji prisustvovali su princeza Katarina Karađorđević, ambasadorka Kanade u Srbiji Keti Čaba sa suprugom, Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela u Srbiji, kao i ambasadorka Brazil u Srbiji Izabela Kristina de Azevedo Hejvert. Oni su na taj način dali podršku ovoj plemenitoj misiji.

Na kraju druženja supruga princa Aleksandra Karađorđevića sa svojom Fondacijom Nj. K. V. princeze Katarine u saradnji sa Lifeline Chicago donirala je i podelila paketiće deci.

V. Sekulić
Darovi za decu
2019 © - Vesti online