Ponedeljak 07.01.2019.
00:09
Vestionline

"Nisu se Nemci i Francuzi pomirili preko noći, neće ni Srbi i Hrvati"

Tanjug
Premijer Hrvatske Andrej Plenković

On je novinarima na božićnom prijemu Srpskog narodnog veća (SNV) u hotelu Šeraton rekao da je istina ključna za pomirenje u Hrvatskoj i da se ona odnosi na to da je Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog velikosrpskog režima, prenela je agencija Hina.

Plenković je istakao da je važno napraviti iskorake u procesu suočavanja s prošlošću.

- Radimo na integraciji srpske manjine u Hrvatskoj - rekao je Plenković i dodao da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Premijer je prethodno u govoru na božićnom prijemu SNV istakao da podrška koju pripadnici srpske nacionalne manjine daju saborskoj većini i Vladi nije mala stvar s obzirom na bremenitu istoriju hrvatsko-srpskih odnosa u 20. veku. On je ocenio da na te odnose direktno utiče i kvalitet odnosa između Zagreba i Beograda.

- I kao što se trajno pomirenje između Francuske i Nemačke nije dogodilo preko noći, biće potrebno još vremena da zacele još friške rane u odnosima između Hrvatske i Srbije - naglasio je hrvatski premijer.

On je rekao i da Božić treba da bude osnova razumevanja i uzajamnog poštovanja svih hrišćanskih vernika u Hrvatskoj i uz tradicionalni pozdrav "Mir Božji, Hristos se rodi" svim pravoslavnim vernicima poželeo srećan i blagoslovljen Božić.

2019 © - Vesti online