Sreda 28.11.2018.
15:29
D. N. Petrović - Vesti

Ceo svet hrli u svetinju

wikimedia.org/Pavle Marjanović
Petrova crkva

Kako ističe starešina ove svetinje, protojerej-stavrofor Tomislav Milenković, ostalo je da se, u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture i Ministarstvom kulture, u severnom delu porte obnovi trpezarija i izgrade: biblioteka, nekoliko kancelarija, lapidarijum i salon za turiste, da svetinja bude kompletna.

- I sada Petrovu crkvu, Sopoćane, Stari Ras i Đurđeve stupove posećuje puno stranaca, ovde su se u vreme Nemanjića desili važni događaji iz istorije Srbije, pa je crkva zanimljiva gostima iz Rusije, Australije, Japana, Amerike, Kanade i svih delova sveta. Kada salon bude završen, gosti će moći da se odmore, informišu, pogledaju i kupe monografiju Petrove crkve, koju nameravamo da štampamo, da pogledaju filmove o crkvi ili prisustvuju zanimljivim predavanjima o istoriji crkve i ovog kraja. Imaćemo i prodavnicu suvenira. Sada nam sve to puno nedostaje - ističe Milenković.

U Petrovoj crkvi kršteni su osnivač prve srpske države Stefan Nemanja i njegov sin Rastko Nemanjić (Sveti Sava), 1191. godine u porti ove bogomolje Stefan Nemanja predao je vlast svom sinu Stefanu Prvovenčanom. U blizini je održan i čuveni Deževski sabor.

U narodu vlada verovanje da je između Petrove crkve i Đurđevih stupova postojao tajni tunel u kome je navodno sakriveno Nemanjino blago.

Za ovim blagom tragali su Nemci, a povremeno tragaju i razni avanturisti iz celog sveta. Sve što je bilo u ruševinama sada je sanirano, pa će crkva uskoro zablistati u punom sjaju.

Legenda o blagu

Kroz istoriju Petrova crkva je više puta pljačkana, rušena i obnavljana. Tokom Drugog svetskog rata najpre su je u potrazi za zlatom, poharali Nemci, a posle rata i komunisti. Za Nemce se ne zna šta su našli i da li su nešto odneli, a za komuniste se zna da su pronašli sanduk ilirskog kneza u kome je bilo mnogo dragocenosti.

Deo vrednog nakita navodno se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu, a deo je, kako se sumnja, Josip Broz poklanjao svojim gostima. Crkva je nekoliko godina bila prekopana i jedno vreme je prokišnjavala.
 

2019 © - Vesti online